Акцент, Новини

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев се срещна с областния управител Дани Каназирева и оцени високо създадената организация в болниците от Медицинския щаб

Областният управител Дани Каназирева детайлно запозна д-р Кунчев с  работата  на Медицинския щаб от неговото създаване , както и с  организацията в  болниците в Пловдив и областта.

Срещата продължи повече от час и на нея присъстваха директорът на РЗИ Пловдив, зам.-директора на Спешна помощ д-р Димитър Христозов и представителите на Медицинския щаб – проф. Карен Джамбазов, проф. Илиян Дойков, д-р Динчо Генев и  полковник д-р Ангел Гозманов.

„В този състав сме от самото начало. Решихме да направим реална, а не формална организация на работата на болниците по документи, защото няма какво да крием – истината е, че в Пловдив и областта разчитаме на държавните, частните болници и на точната и бърза работа на Спешна помощ, за което им благодаря, заяви  областният управител.

„Медицинският щаб работи в Пловдив много преди този на национално ниво, като организацията на работа е много добра. Всички решения са подложени на предварителни дебати и нито едно то тях не е взето без всички да сме убедени, че е правилно“, заяви  от своя страна д-р Ваня Манчева.

„Убеден съм, че Пловдив е един от най-подготвените  в България за евентуалното посрещане на повече случаи на болни от COVID-19 и това е така, защото тук организацията, създадена от Медицинския щаб, е на много добро ниво, подчерта доц. Кунчев след като изслуша присъстващите и се запозна с организацията.

На срещата бяха коментирани и проблемите, които  се налага да решават болниците в тежката ситуация, като осигуряване на предпазни средства, защитно облекло, липсата на персонал и респираторна апаратура.

„Най-големите ни притеснения са с общинските болници  в Пловдив и областта .Изискала съм проверка и доклад от РЗИ, след което ще вземем решение дали изобщо ще останат в графика за прием на пациенти с коронавирус“, поясни  Дани Каназирева.

Всички болници в Пловдив и областта, както и Спешна помощ, до момента сами си осигуряват предпазните защитни екипи за медицинския персонал – като една част от тях са дарения на Областния кризисен щаб, закупени от фирми и частни лица – гащеризони от висок клас за многократна и еднократна употреба, маски и шлемове, очила и дезинфектант,  споделиха по време на срещата директорите на болниците, членове на Щаба.

Областният управител заяви, че след като всичко премине и ситуацията с епидемията бъде овладяна, ще подготви цялостен отчет за организацията, болниците и всичко свързано с приемането и лечението на пациенти в ангажираните болници за борба с коронавируса.

На срещата беше коментирана и темата за бързите тестове за антитела, които вече се правят и някои ДКЦ-та в града.  Според доц. Кунчев те отчитат наличието на антитела в организма чак след 8, 9 ден и затова дават и толкова грешни резултати.

По думите му, създаването на лаборатория за изследване на COVID-19 в Пловдив в УМБАЛ “Свети Георги“ ще осигури реална картина за нивото на епидемията и изрази надежда, че най-късно другата седмица първите проби там ще започнат да се обработват.

„Това е една много добра възможност, като се има предвид и цялостната подготовка, създадена от Медицинския щаб в Пловдив . Ние приветстваме това, още повече, че  ако се изчисти въпроса за заплащането от НЗОК, няма да тежи на съответните болници, които ще тестват пациенти“, допълни още по темата доц. Кунчев.

На срещата в Областна администрация беше потвърдена и позицията на Медицинския щаб, че трябва да се спазват указанията, както на Министерството на здравеопазването, така и на Националния щаб и кметове не могат да налагат по-рестриктивни мерки в населените места, които управляват, освен ако не става въпрос за проблеми с обществения ред.

Доц. Кунчев отчете още  като много добра мярка срещу разпространението на COVID-19 – двуседмичната грипна ваканция, която беше обявена в Пловдив и областта преди въвеждането на извънредното положение.

„Спазваме всички указания, работим много добре с останалите институции –РЗИ, МВР, РУО и се надяваме, че това ще даде резултат“, декларира областният управител.

„Спокоен съм, че организацията е създадена на областно ниво. Разбира се, проблемите са еднакви навсякъде, като недостатъчни лични предпазни средства, но в Пловдив координацията на дейността на Областния щаб е много добра. Всички – и от частните болници, както и държавните, под ръководството на Областния управител, знаят точно кой какви ангажименти има и какво трябва да прави.  Има много точен разчет при увеличаване на случаите къде те ще бъдат поемани. Има и организация, която осигурява, както съответната апаратура при евентуално вдишване и включване на изкуствена вентилация, така и лекарствените средства и предпазните защитни средства за персонала, така че всеки който има нужда от помощ, да може да я получи, коментира  пред журналисти главният здравен инспектор доц. Кунчев.

След срещата с Медицинския щаб, държавният здравен инспектор, областният управител Дани Каназирева и кметът на Пловдив Здравко Димитров посетиха Четвъртък пазар.

По думите на доц. Кунчев идеята е  фермерските пазари да работят, като спазват указаните мерки, така че да не се спира работата на производителите. Той отново подчерта, че основните изисквания за всички работещи предприятия и тържища са да няма струпване на хора, добра хигиена, да се слагат маски и да не се отклоняват от заповедите на здравното министерство и Националния щаб. 

Областният управител припомни, че още от самото начало е информирала кметовете, че трябва да пазят баланс в решенията си и да следват  указанията и заповедите на здравния министър

След посещението на пловдивския Четвъртък пазар, доц. Кунчев, областният управител и директора на РЗИ  посетиха и фабриката за конфитюр в Стряма, която работи при изключително високо ниво на спазване на противоепидемичните мерки и успява да запази към този момент производството и персонала си. 

Стана ясно, че предприятието  ще направи дарение от  3 000 броя био дезинфектанта за медиците, които са на първа линия и 5000 бройки конфитюр собствено производство, което беше оценено високо от представителите на държавата.

„Категоричното ми мнение, е че трябва да продължаваме стриктно да спазваме указанията както на МЗ, така  и НОЩ , за да може и  информацията която стига до хората да бъде достатъчна, да бъде  ясна, да бъде  конкретна и се надявам  скоро единни да излезем от кризата, заяви областният управител и благодари  за отговорността на хората от областта.

„Днес е ден на добрите новини. Убедих се, че организацията, създадена от Областният щаб е много добра. Има много добра синхронизация между всички институции. Мерките се спазват, но просто трябва да изчакаме още две, три седмици да мине пика на епидемията“ допълни доц. Кунчев.

Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605512

Галерия

Последна редакция на 10 април, 2020 в 09:29

Skip to content https://www.livechatalternative.com/