Акцент, Новини

Каназирева: Медицинският щаб взе важни решения, целта е да се гарантира най-доброто лечение на пациентите от областта

С решение на Медицинския щаб от днес още две болници в Пловдив са определени за лечение на пациенти с COVID-19. Това са МБАЛ „Свети Мина“ и Транспортна болница. В тях ще се приемат леки и средно тежки случаи на заболяването, а пациентите, които се нуждаят от интензивни грижи ще бъдат прехвърляни в Инфекциозна клиника на УМБАЛ „Свети Георги“. Срокът, определен от Медицинския щаб, за създаване на организация в двете здравни заведения е 48 часа. От РЗИ са издадени съответните заповеди. Това съобщи областният управител Дани Каназирева след проведения извънреден Медицински щаб, на което присъстваха и представители на двете  болници.

„Взехме превантивни мерки. Всичко е съгласувано със здравния министър Кирил Ананиев. Преди да свикам извънреден щаб разговарях с него. Истина е, че има ръст на заболелите  и постепенно  леглата за коронавирус в двете болници – УМБАЛ „Свети Георги“ и МБАЛ „Св. Иван Рилски“ се запълват. В момента хоспитализираните лица  с доказан коронавирус са 43.  Трябва да изпреварим събитията и да имаме готов вариант, къде да бъдат приемани и лекувани пациенти, обясни Дани Каназирева.

Тя е категорична, че целта е не да се създава паника, а организация, която да обезпечи лечението на хората.

„Апелирам към отговорност и за бърза организация в двете болници. Надявам се  и на подкрепа от кмета Здравко Димитров, относно бившата първа градска болница. Надявам се, че всички разбират ситуацията в момента, както и че до сега общинската болница не бе включвана в графика, допълни областният управител.

По думите на Каназирева в екипите на Университетската болница „Свети Георги“ вече са включени първите командировани лекари и медицински сестри от другите болниците, които ще дежурят в интензивното отделение за COVID-19.

„Надяваме се да нямаме тежки случаи, както и ситуацията да се нормализира, но трябва да имаме план и график, за се знае във всеки един момент от Спешна помощ, къде да карат болен и да няма върнати хора, допълни Каназирева.

Към днешна дата общият брой на пациентите  с COVID-19, жители на пловдивска област, е 242.

От тях в общините:  Пловдив – 126,  Карлово – 8, Кричим – 16, Хисар – 2, Родопи – 40, Стамболийски – 12, Калояново – 1, Перущица – 16, Раковски – 6, Марица – 2, Асеновград – 6, Брезово – 1, Куклен – 3, Садово – 3.

Случаите от днес са 8. От тях в Пловдив са 5, а останалите 3-ма са в областта – 1 от община Раковски  и 2-ма от община Куклен.

Оздравелите пациенти са 100, а на домашно лечение са 94.

Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/