Акцент, Новини

Нов педиатричен и онкохематологичен комплекс ще бъде изграден в Университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив

17 милиона осигурява държавата

Областният управител Дани Каназирева бе сред официалните лица, които присъстваха на   представянето на  проекта за строителство на нов диагностично-лечебен блок по педиатрични и онкологични специалности в База 2 на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД – Пловдив.  Според нея това е изключително добра новина не само за Пловдив, но и за целия регион.

Гости на презентацията бяха Владислав Горанов – Министър на финансите, Менда Стоянова – Председател на Комисия по бюджет и финанси,  д-р Даниела Дариткова – Председател на Комисия по здравеопазване и Здравко Димитров – кмет на Община Пловдив.

Финансовият министър съобщи, че 17 милиона лева  ще бъдат осигурени от държавата, като ще бъде увеличен капиталът на търговското дружеството.

Изпълнителният директор на най-голяма болница в страната проф. д-р Карен Джамбазов припомни, че за осъществяване на идеята бе  организирана и дарителска кампания, която получи широка подкрепа  и са събрани  150 хиляди лева. По думите му новият диагностично-комплексен корпус е част от един много по-мащабен проект за преместване на всички клиники на от база 1 към база 2.

В новия здравен блок ще се помещава Клиниката по педиатрия, детско спешно отделение, клиниката по онкология, клиника по клинична хематология. Последните две клиники са методологично и функционално свързани с клиниката по детска онкология и хематология, защото работят с един и същ вид патология.

Новият корпус ще се построи на собствен на УМБАЛ „Св. Георги“ парцел. На юг от основния корпус. Изложението е юг – изток – запад. Зона за парк пред него, с добра пътна комуникация.

Ще има приемни сектори за педиатрия, за детско спешно отделение, за онкология, за хематология.

Новата клиника ще отговаря на съвременните стандарти за болнична инфраструктура и организация на лечебната дейност, а малките пациенти ще получават грижи в модерна база, отговаряща на съвременните изисквания.

В най-голямото педиатрично лечебно заведение в Южна България през миналата година са били хоспитализирани над 6200 малки пациенти от 21 от всички 28 области на страната.

Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/