Акцент, Новини

В ОУ „ Петър Берон“ – открит урок по безопасност в Европейския ден без загинали на пътя

В  небето на Пловдив полетяха  400  броя  бели и сини балони.

В двора на основно училище „Петър Берон“, на площадката по безопасност на движението,  с открит  урок с демонстрации и игри  осемгодишните ученици чуха как да се пазят на пътя и какво да е поведението им като участници в движението. Инспекторите  Ботьо Гиргинов Стойчо Яковски и  от Пътна полиция по забавен начин обясниха на децата най-важните правила, които трябва да спазват като пешеходци.

Инициативата  по този начин да бъде отбелязан Европейския ден без загинали на пътя е съвместна –  на Областна администрация,  ОД на МВР и РУО. Основен координатор на проекта  за България е Главна дирекция ,,Национална полиция“, и  е под  патронажа на министъра на МВР .

Областният управител Дани Каназирева  призова малчуганите да бъдат внимателни, когато пресичат на зелен светофар и да се возят безопасно и само на задната седалка в автомобил.

Тя припомни, че основните приоритети относно безопасността, по които работи Областна администрация  е възстановяването на пътната маркировка в областта, изграждането и осветяването на пешеходни пътеки. От Пътна полиция съобщиха, че за полугодието, поради  ограничителните мерки  заради пандемията и по-малкия трафик, ПТП –та  са намалели спрямо същия период на миналата година. За същия период са по-малко загиналите и  ранените..

В края на урока децата от училището  пуснаха  в небето балоните, сплетени под формата на цифрата НУЛА , които символично да ни напомнят за отговорностите за опазването на човешкия живот и здраве на пътя.  Цветовете им са избрани неслучайно- те са и отличителни за полицейските униформи и автомобили. Така посланието „Остани жив!  Пази живота!“ ще достигне до всички онези, които ги видят.  

Проектът „Европейски ден без загинали на пътя“ се провежда вече четири години във всички страни от Европейския съюз.

За пета поредна година кампанията се провежда като „Дни на безопасността на пътя“. Реализирането на този проект има високохуманна цел, а именно – ден без загинали при пътно-транспортни произшествия.

Единствено с усилията на всички  може да се постигне благородната обща цел. Отговорността за жертвите носят всички участници в движението. Призивът е да защитим себе си и другите от пътни инциденти.

Никога не трябва да забравяме, че пешеходците също са участници в движението. Бдителността означава безопасност, а толерантността и вниманието подобряват безопасността на движението. Спокойствието, концентрацията и съпричастността спомагат всички да са невредими.

Днес вниманието е насочено към безопасно поведение на пътя за ден без жертви, а изборът на безопасна скорост намалява рисковете за всички.

В настоящата кампания всички можем да бъдем активни за намаляване на пътно-транспортните инциденти. Всички инициативи, мероприятия, дейности и събития са ползотворни чрез активното участие на деца, учащи, студенти, граждани и водачи на моторни превозни средства.

Планираните, организирани и реализирани от всички нас събития за безопасност на движението са посветени на най–висшата ценност: живота.  Ето защо посвещаваме този ден на мотото: „Пази живота! Остани жив!“

На събитието присъстваха също така Димитър Ставрев старши експерт по организация на средното образование в РУО и началник сектор Пътна полиция комисар Венелин Младенов.

Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/