Акцент, Новини

Пловдив отбеляза 112-та годишнина от провъзгласяването на Независимостта на България

Областният управител Дани Каназирева и заместник-областният управител Димитър Керин бяха сред официалните лица на честването.

С полагане на венци и цветя, духов оркестър и атрактивна възстановка на събитията от 1908 г. на Комитет „Родолюбие“, в Пловдив беше отбелязана 112-та годишнина от провъзгласяването на Независимостта на България. Церемонията се състоя на пл. „22 септември“, където се намира Колоната на Независима България.

За да отдадат заслужено уважение на площад „22 септември“ се събраха граждани и официални гости, сред които Областният управител на област Пловдив Дани Каназирева, Председателят на Общински съвет-Пловдив – инж. Александър Държиков, заместник-областният управител на област Пловдив – инж. Димитър Керин, заместник-кметовете Пламен Панов и Стефан Стоянов, кметът на район „Тракия“ – Костадин Димитров, на „Северен“ – Стоян Алексиев, заместник-председателят на ОбС – Димчо Петров, директори на Общински предприятия, множество общински съветници, представители на политически партии, обществени организации и признателни граждани.

Официалното слово бе произнесено от ас. д-р Самуил Шивачев – преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски“ и ГХГ „Св. Св .Кирил и Методий“ Пловдив, водещ на церемонията бе актьорът Ивайло Христов.

Церемонията на празника започна с атрактивна възстановка на посрещането на Цар Фердинанд в Пловдив. Файтонът, в който бе настанено царското семейство, пристигна на площада, където бе посрещнат от д-р Иван Кесяков – кмет на Пловдив през 1908 г. След като цар Фердинанд поздрави строя и прочете манифеста, той се обърна към насъбралите се пловдивчани и гости с думите „Да живее свободна и независима България, да живее българският народ!” и обяви Независимостта на България в центъра на Пловдив.

С традиционното си участие в честването, членовете на комитет „Родолюбие“ и Духов оркестър – Пловдив, с диригент Николай Гешев създадоха празнично настроение и тържественост в отбелязването на Деня, в който  преди 112 години, използвайки създалата се благоприятна международна обстановка и ефекта от младотурската революция, Княз Фердинанд обявява България за независима държава от „Великата порта“ и се провъзгласява за Цар на всички българи.  С този акт, съединената през 1885 година Българска държава, става пълноправен член на европейското семейство. Ден след като обявява Независимостта, цар Фердинанд идва да отбележи събитието и в Пловдив.По-рано през деня в храм „Света Неделя” беше отслужен молебен, а пред паметната плоча на Александър Малинов, Министър-председател по онова време, бяха поднесени венци и цветя. Всяка година организатор на двете събития е  Сдружение „Център Петко Каравелов“ Пловдив. Те бяха уважени от заместник-кметовете Пламен Райчев и Стефан Стоянов, заместник-председателят на ОбС Пловдив Димчо Петров, заместник-областния управител Димитър Керин, кметовете на район.

Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/