Акцент, Новини

Каназирева: Най-добрият вариант е терапията с метадон да се провежда по метода “всичко под един покрив“

Областният управител се срещна с граждани, които настояват да бъде преместен кабинет, в който се провежда метадонова терапия  на наркозависими,  намиращ се на бул. „Васил Априлов“ 14. В сигнала до администрацията те пишат, че ежедневно около сградата, в която е кабинетът, се събират на групи зависими, които са на терапия с метадон. Някои от тях се инжектират на улицата, а в близост има училище и детска градина. Между постройките има разпръснати спринцовки и опаковки от метадон. Проблемът е от години и това поражда притеснение и неудобство сред живущите, посочват в жалбата си пловдивчани.

По-късно областният управител се срещна и с психиатъра д-р Люба Хаджийска, която провежда метадоновата програма на този адрес. По думите й проблемът идва от факта, че в непосредствена близост има още един кабинет, който работи по същата програма. Така в много малък периметър се събират двете групи от пациенти. Въпреки упражнявания от нея контрол, някой от тях след като приемат дозата си в кабинета, инжектират веднага навън медикамента, даден им за следващите дни, на което стават свидетели живеещите в района.

„Това е проблем, който не е единичен. Жалби и сигнали има и от други райони на гр. Пловдив. В тези кабинети се лекуват наркозависими не само от града и региона, но и от други области. Ще възложа на юристите си преглед на нормативната уредба и ще дам предложение за промяна, която да гарантира спокойствието на хората и провеждането на необходимото лечение на пациентите. Най-доброто решение е да се приеме вариант, при който наркозависимите да получават на едно място метадона си под лекарски надзор и контрол по метода „всичко под един покрив“, каквато е практиката в повечето европейски държави.“, коментира областният управител. Тя посочи, че за проблема ще бъде сигнализирано и Министерство на здравеопазването.

След проведените срещи и с двете страни, Каназирева заяви, че е провела вече разговор с директора на ОДМВР старши комисар Йордан Рогачев и контролът от страна на органите на реда ще бъде засилен.

Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/