Акцент, Новини

Каназирева: Трябва да наблегнем на контрола и изпълнението на съществуващите мерки

Към 15.10.2020 г. територията  на Пловдивска област има  95 новодиагностицирани  случаи на COVID-19. Регистрираните в Националната информационна система са  общо 2337. Под карантина са 796 лица, а на домашно лечение са 495.

„За последното денонощие са  хоспитализирани  18 души, като от тях само един е в по-тежко състояние. Общият брой на лицата, които се лекуват в болница са 185, като от тях с потвърдена диагноза на К-19 са 161. На интензивно лечение са 2-ма. Оздравелите за последните 24 часа  са 142, , съобщи областният управител и председател на ОКЩ Дани  Каназирева.

Тя уточни, че към днешна дата , свободните легла за лечение на коронавирус са 84, а тези за интензивно са 27. Броят на свободните стаи за непотвърдени с К-19 са 20.

„С решение на Медицинския щаб в две от болниците  се увеличават  леглата за COVID-19. В момента 14 здравни заведения – 12 в Пловдив и 2 в областта  са с открити „Ковид“ отделения, но притеснението остава за положителните проби сред медицинския персонал. Днес сутринта имах среща с директора на АГ болница „Селена“ и се радвам, че и те откликват. Въпреки че са специализирана болница  изпращат екип за интензивно лечение в УМБАЛ „Свети Георги“, допълни областният управител.

По данни на РЗИ новодиагностицираните медицински лица през изтеклото денонощие  са 3: една медицинска сестра и един санитар от УМБАЛ „Св. Георги“ и един дентален лекар.

В СУ “П.К. Яворов“ Пловдив  е диагностицирана с короновирус учителка, връчено е предписание до директора на училището за завишаване на контрола по спазване на противоепидемичните мерки, завишаване кратността на дезинфекцията и правилната и постоянна употреба на лични предпазни средства от педагогическия персонал.

„Ситуацията е динамична и във всеки един момент тя може да се усложни. В понеделник свиквам Областния кризисен щаб с всички институции . Ще разчитам и на местната власт  и на  подкрепа, именно да засилим контрола и спазването на въведените мерки към настоящия момент. Имаме готовност и за въвеждането на нови, но допълнително ще се вземат такива решения. Проблемът е, че тези, които съществуват не се спазват и акцентът трябва да е върху контрола, допълни Каназирева.

Сред новозаразените най-много са в Пловдив – 63, в община Асеновград – 11,  в община Раковски – 6,  в община Марица – 4, в  община Садово – 3, в община Перушица – 2 и в общините  Родопи, Карлово, Куклен , Брезово, Съединение, Хисаря – по един случай.

Справка за общия брой регистрирани по общини: Пловдив – 1570,  Карлово – 92, Кричим – 35, Хисаря – 27, Родопи – 113, Стамболийски – 39, Калояново – 16, Перущица – 35, Раковски – 32, Марица – 78, Асеновград – 148, Брезово – 6, Куклен – 22, Садово – 32, Първомай – 14, Съединение – 27, Сопот – 17, Лъки – 34.

Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/