Акцент, Новини

Каназирева и собствениците на заведения: Трябва да съхраним и здравето на хората, и икономиката ни

Стриктен пропускателен режим  на входа без струпване на хора, до 6 човека на една маса в ресторантите и работа на нощните клубове с 50% от капацитета  при намалени нива на музиката. Това са част от мерките, които обсъдиха и одобриха на среща при областният управител Дани Каназирева  представителите на бранша. Това е втората среща с бизнеса за набелязване на ефективни мерки и по-стриктен контрол с цел намаляване заболеваемостта от К-19 в региона.

Днес до 17 часа търговските вериги –хранителни и промишлени, включително и трите мола, трябва да   предоставят своята организация спрямо площта на обекта, а утре до края на работния ден същото ще направят и заведенията.

„Трябва да запазим баланса, да опазим  здравна система и икономиката в областта.   Затова сме в диалог с търговските вериги и заведенията. Това, което се случва, засяга всички нас като общество.  В нощните  заведения да бъде установен пропускателен режим, който ще се осигури от охраната на съответното заведение. На влизане ще се измерва температура на посетителите, като собствениците на заведенията ще решат дали да поставят и термокамери. В ресторантите масите ще са на 1,5 разстояние и на тях ще има до 6 човека. Навсякъде ще се следи да няма струпване на хора, персоналът да бъде с предпазни средства –шлем или маска, ще се следи и за дезинфекцията в заведенията.  Отделно от това, те имат свои мерки, които ще предприемат и като вътрешно организационни , “ заяви Каназирева след срещата.

Тя уточни, че повечето от мерките са предложени от бранша и им благодари за това.

От своя страна  собствениците на заведения коментираха, че ще спазват мерките и ще следят стриктно за тяхното изпълнение. Според тях срещата е минала конструктивно и е била полезна.

„Всички заедно трябва да се справим със ситуацията.  Както трябва да съхраним здравето на хората, на нашите служители и клиенти, така трябва да спасим  и икономиката на града. „, заяви Павлин Петров от Българската асоциация на заведенията. Той допълни, че с мерките от страна на държавата – намаленото ДДС , мярката 60/40, която за бранша е 80/20, бизнесът им ще успее да компенсира намалената посещаемост в заведенията и клубовете  и да запази работните места в тях.

„Взимаме всички възможни мерки, за това и провеждам всеки ден срещи с отделни браншови организации, защото трябва всяка една обществена група хора да се ангажира и всички заедно да се справим. От понеделник усилено текат проверки има съставени над 100 предупредителни протокола, а след  това органите ще започнат да налага и  санкции. Всички анализи сочат, че носенето на предпазни средства ще доведе до спад с 30 % на положителните проби. Имаме нужда от това да свалим тренда, да бъде по-плавен, по-спокоен за да може здравната ни система да издържи, заключи областният управител.

Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605512

Последна редакция на 26 октомври, 2020 в 15:59

Skip to content https://www.livechatalternative.com/