Акцент Новини

В молове непълнолетните само с придружител, коктейл-баровете с ограничено работно време

С  единодушно решение на Областния кризисен щаб се въвежда ограничено работно време до 23:30ч. на заведенията от типа коктейл – бар  и се забранява  посещението на непълнолетни лица без придружител в търговските обекти – тип МОЛ.

„И двете решения са продиктувани от практиката и след  анализ. А  имено, че когато учениците спрат да посещават училище, както и извънкласни занимания, повечето се събират в тези търговски обекти. Говорила съм с управителите на МОЛ-вете, които проявяват разбиране и ще окажат съдействие. Също така, с другата мярка, целим  да не превърнем коктейл-баровете в нерегламентирани нощни дискотеки, каквото се случи  през пролетта, коментира областният управител и председател на Щаба Дани Каназирева.

Според представителите на Медицинския щаб, за да има ефект, мерките трябва да бъдат комплексни, каквато е последната заповед на здравния министър за затварянето на нощните заведения и дистанционно обучение за гимназисти и студенти.

От анализа  се вижда, че скокът на положителните проби е рязък 14 дни след старта на учебната година, а   децата карат вируса по-леко или без симптоми, но го пренасят.

„Не трябва да се залита в крайности и да се увеличава паниката и психозата сред хората, като се взимат прибързани мерки, които няма да доведат до спад, а единствено ще доведат до тежки удари върху икономиката. По-важното за мен е наложените мерки, стриктно да ги спазваме като общество и да не се стига до повече затваряне на отделни отрасли. Взетите решения днес, за  допълнителните  мерки, бяхме подготвили още преди дни, но нямаше да има смисъл от тях, без настоящата заповед на МЗ, обясни Каназирева

Относно  идеята за въвеждането на вечерен час областният управител коментира:

„Резервирана съм, защото едва ли  ще има реален ефект, но ще доведе до още по-голяма паника. А ако касае  непълнолетните, то  в самия Закон за закрила на детето чл.8 има забрана за всички непълнолетни лица да излизат без придружител след 22:00ч.“

По думите й най-важното е от тук нататък да за се засили контрола с компетентните институции  за спазване на мерките и да се създаде необходимата организация в здравните си заведения.

Към 28.10.2020 г. територията  на Пловдивска област има  230 новодиагностицирани  случаи на COVID-19. Регистрирани в Националната информационна система са  общо 3809.  Под карантина са 2282 лица. На домашно лечение  са 1373 лица. Оздравелите за изтеклите 24 час са 85.

По информация на РЗИ новодиагностицираните  медицински лица  през изминалото денонощие са 4-ма лекари, 1 медицинска сестра и 1 санитар . Извършва се епидемиологично проучване. До момента общо заболелите медицински лица в областта са 211, от тях 151 са вече излекувани, активните случаи са 60.

През изминалите 24 часа са хоспитализирани 17 души, като 6 от тях са в по- тежко състояние.

По информация на болниците общо на лечение в Ковид отделенията са  281 лица, от тях с потвърдена коронавирусна инфекция са  237. На интензивно лечение са 8. Свободните легла към днешна дата са 136, свободните стаи за непотвърдени случаи са 22, а интензивните легла са 19.

През изминалото денонощие има един починал пациент -мъж на 68г. от общ. Марица с  придружаващи – диабет и сърдечно заболяване

Новозаразени има във всички 18 общини на територията на областта. Най-много отново са в Пловдив – 143  и  в Асеновград – 32. Следват общините Родопи – 11, Марица – 7, Стамболийски, Куклен и Раковски по 5, Брезово – 4, Калояново, Хисаря и Садово по 3  и  в останалите общини  са по един или два случая.

Справка по общини: Пловдив – 2486,  Карлово – 122, Кричим – 40, Хисаря – 47, Родопи – 170, Стамболийски – 57, Калояново – 36, Перущица – 43, Раковски – 93, Марица – 151, Асеновград – 339, Брезово – 15, Куклен – 43, Садово – 45, Първомай – 23, Съединение – 40, Сопот – 23, Лъки – 36.

К-19 В УЧИЛИЩА И ДЕТСКИ ЗАВЕДЕНИЯ по данни на РЗИ:

  • ЕГ „Иван Вазов“  Пловдив –  ученик от 9 А клас, последно посещение в училище – 26.10.2020, карантина на класа и контактни ученици.
  • ДГ  „Кремена“ Пловдив – помощник- възпитател, последно посещение на работното място – 23.10.2020, карантина на  персонала и децата от 2А група.
  • СУ „Св. Седмочисленици“  Пловдив – ученик от 5 В клас, последно посещение в училище – 22.10.2020, карантина на класа.
  • СУ „Патриарх Евтимий“ Пловдив – заболял ученик от карантинирания 7Б  клас и ученик от 12Б клас, последно посещение в училище – 21.10.2020, не се налагат карантинни мерки.
  • ЕГ  Пловдив – учител по БЕЛ, преподаващ на 12-ти клас.
  • ДГ “Майчина грижа“ – база, Пловдив – учител на 1В група, последно посещение на раб. място – 23.10.2020, карантина на децата от групата и контактния персонал до 1.11.2020.
  • ОУ „Братя Миладинови“ Пловдив – начален учител, преподаващ на 2 А клас, карантина на 21 деца и 1 учител.

Извършват се епидемиологични проучвания и се взимат съответните противоепидемични мерки според конкретния случай.

Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605512

https://www.livechatalternative.com/