Новини

Здравко Димитров приветства участниците в първия конгрес по биоземеделие

Областният управител Здравко Димитров приветства експертите от Световната банка и представителите на водещи европейски и български фирми, които пристигнаха в Пловдив за първия конгрес по биоземеделие „В следващия век“.

„Приветствам идеята на организаторите да съберат на едно място производители с техните потенциални европейски клиенти, да срещнат фермерите с науката и с финансиращите институции. Всъщност тук е събрана печелившата комбинация – земеделци, клиенти, наука и финанси. Надявам се това обединение в скоро време да роди и своите плодове – успешно развитие на биоземеделието ни. Защото ние в България имаме най-важното за биологичното земеделие – чистата почва. Ако нашите фермери намерят сигурните пазари за своята продукция и „евтините“ пари за този агробизнес, със сигурност страната ни може да е сред водещите в Европа в производството на все по търсените био продукти“, каза в приветствието си Здравко Димитров и добави, че земеделието е нещо, с което българите са се гордели векове наред и сега е времето да докажат, че могат да произвеждат качествена продукция, която да изнасят на европейските пазари.

Инициаторът на конгреса, холандският експерт по биоземеделие Йоханнес Куулс, подари на Здравко Димитров бутилка българско органично вино, което е сертифицирано по световните стандарти за биопродукция.

Във форума участват и чуждестранни учени, които ще разяснят на присъстващите български производители, какви са възможностите, които предоставя пред тях биоземеделието.

По време на конгреса 19 от най-успешните мениджъри и изследователи ще споделят свои познания в областта на биоземеделието, за факторите, които допринасят за бързото нарастване на пазара с биопродукти. Участниците ще обменят полезна информация и ще обменят идеи за представянето и налагането на България като страна с огромен потенциал в биоземеделието, защото страната е с уникална плодородна почва, която все още не е замърсена от третиране с химически вещества, а това е отлична предпоставка за отглеждането на биопродукти.

Конгресът по биоземеделие продължава и утре 23 февруари в залата на хотел „Санкт Петербург“.

Последна редакция на 16 август, 2016 в 20:59

Skip to content https://www.livechatalternative.com/