В Пловдив вече даряват кръвна плазма

Областният кризисен щаб ще помага координацията между Районния център по трансфузионна хематология и болниците при осигуряването на кръвна плазма за лечение на пациенти с Ковид-19. Това стана ясно след днешната среща между областния управител Дани Каназирева, директора на Кръвния център д-р Соня Джевизова, представители на СНЦ „Бизнесът за Пловдив“ – дарили апаратурата за извличане на реконвалесцентна плазма и Нели Иванова от инициативата за набиране на средства за закупуване шоков фризер за съхранението й.

 Д-р Джевизова съобщи, че вече е изпратен доклад до Здравното министерство за отпускане  на целеви средства за  дооборудването на сектора за даряване на кръвна плазма.

Изготвени са графици и указания към дарителите, като към момента интересът е голям и дори вече се  дарява.  Тя обясни, че на всеки дарител се правят първо стандартите лабораторни изследвания – кръвна картина, кръвна група, хемоглобин, антитела, изследвания за хепатит, ХИВ и др. След излизане на резултатите се прави планиране на процедурата плазмафереза. Има и определени изисквания  към дарителите, преболедували и възстановили се от Ковид-19 –  да имат положителен тест и период от 40 дни след това, да са на възраст от 18 до 65 години, в момента  да се чувстват здрави и състоянието им да не налага прием на медикаменти. При посещението си в кръвния център трябва да носят медицински документи, касаещи преболедуването им от коронавирус.

Междувременно Нели Иванова, една от инициаторките на  кампанията за набиране на средства за закупуването на шоков фризер, съобщи че кампанията продължава, а  необходимата сума, която трябва да се събере е 77 000 лева. Събраните до момента са близо 40 хиляди лева.

„Всеки от нас може да помогне в тежката ситуация. Всеки има близки, преболедували и боледуващи от инфекцията и трябва да сме солидарни. Убедена съм, че в Кръвния център  организацията по даряване и съхранение на плазма ще бъде много по-добра, за да се помогне на всички, които имат нужда от специфичното лечение, коментира областният управител.

Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605512

@ven10

© Областна администрация Пловдив 2012-2017

https://www.livechatalternative.com/