Акцент, Новини

Пловдив отбеляза 120 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание

Заместник областния управител инж. Ананас Ташков участва в тържествената церемония

С поднасяне на венци и цветя пред паметника на българите от Източна и Западна Тракия и Беломорска Македония, загинали в национално-освободителните борби и войните за България, в Пловдив отбелязаха 120 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание.

„Преди 120 години българите от Македония и Тракия, следвайки заветите на Левски, вдигнаха най-голямото и успешно организирано въстание за да довършат обединението на българския народ. Те се вдигнаха, опитвайки се да поправят голямата несправедливост, наложена от Великите сили с Берлинския договор, разпокъсал България и оставил двете области отново под турско робство. Илинденци не чакаха подарена свобода, а взеха съдбата си в собствените си ръце, за да я извоюват. Тези хора направиха една епопея – 30 000 въстаници срещу 350-хилядна турска армия и башибозук се сражаваха от 20 юли (по стар стил) Илинден до края на октомври. Те написаха една история, която ние не трябва да забравяме“ – каза в тържественото си слово почетният председател на ВМРО  Красимир Каракачанов. 

В церемонията участваха военен духов оркестър, представително формирование от Гарнизон – Пловдив и комитет „Родолюбие“. На честването присъстваха кметът на Пловдив Здравко Димитров, заместник областният управител инж. Атанас Ташков, общински съветници, представители на политически партии, граждани.

Въстанието избухва първо в Битолско на втори август  1903 г. (20 юли по стар стил) на Илинден, откъдето носи името си. На 6 август, Преображение Господне, то пламва и в Одринско, а на 14 септември, Кръстовден, започват четническите акции в Серския окръг. Неравната борба на въстаниците с редовната турска армия и башибозук продължава до края на октомври, когато въстанието е жестоко потушено и цялото население там е подложено на геноцид. В резултат следва масово преселване на българите от Македония към пределите на свободна България, припомни почетният председател на ВМРО.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/