Акцент, Новини

Антигенни тестове и предпазни средства получиха болницата и МЦ в Раковски, обособена е и ковид – зона

400 броя антигенни тестове, 40 защитни гащеризона за многократна употреба –висок клас, безконтактни термометри и санитарни материали  получиха  МБАЛ „Раковски“  и МЦ “Света Елисавета“ в града.  Предпазните средства са дарение от Областния кризисен щаб, а тестовете са от здравното министерство  и ще бъдат разпределени по 200 броя в двете лечебни заведения. Дарението достави областният управител Дани Каназирева, която се срещна днес с кмета на общината Павел Гуджеров и управителите на болницата и МЦ –д-р Иван Томбашки и д-р Иван Попов. 

„Общо хоспитализираните до сега  пациенти с Ковид-19  в болницата са 122, от тях 110 са излекуваните. В момента на лечение са 12 души. Разкритите легла за ковид са  37. Работим много добре със Спешна помощ и с пловдивската болница „Св. Иван Рилски“, където според решението на Медицинския щаб се хоспитализират по-тежките случаи от общината, обясни д-р Томбашки.

Той  благодари за дарението и подчерта, че към момента екипът на  здравното заведение се справя. В тежката ситуация за децата на служителите на болницата е осигурена детска градина. По думите му през следващите месеци ще се търси  възможност  да бъдат закупени нов рентгенов апарат и скенер за болницата.

От своя страна кметът на общината допълни, че се търсят варианти за финансиране по новия програмен период, Регионалните съвети за развитие и през Плана за възстановяване и устойчивост. Той уточни, че заедно с ръководството на здравното заведение,  планират изграждането на ново инфекциозно отделение, което ще бъде в отделна сграда в двора на болницата. Необходима е болнична аптека, защото болницата обслужва и съседната  община–Брезово. Обсъжда се и вариантът да бъде учредена стипендия за студент по медицина, който да има ангажимент и след завършване да работи в общинската болница.

Областният управител благодари на медиците за всеотдайната им работа на първа линия. Каназирева подчерта, че от началото на пандемията тук се справят изключително добре, а с разкриването на ковид-зона в  Медицинския център „Света Елисавета“,  жителите на общината ще имат възможност  вече за консултация и бърза диагностика при симптоми на Ковид -19.

Ковид-кабинетът, който ще обслужва пациенти със съмнение за коронавирус, работи всеки делничен ден от 8 до 18 часа. Той е на първия етаж в центъра.

„Пациентите се  консултират от лекар-специалист, има медицинска сестра, лаборант и санитар.  При необходимост болните се насочвани за рентгенова снимка, лабораторни изследвания и ще им се прави  антигенен тест, обясни  управителят д-р Попов.

Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/