Акцент, Новини

Областният оперативен щаб с мерки за усилване темпото на ваксинацията срещу Ковид-19

Мерки за усилване процеса на имунизацията срещу Ковид-19 ще бъдат набелязани от подновилия работата си Областен оперативен щаб /ООЩ/, ръководен от областния управител Ангел Стоев.

„Пловдив и областта са с най-голям брой ваксинирани, след София. Не сме паднали под 1000 души на ден“, посочи директорът на РЗИ д-р Ваня Танчева-Манчева. Тя допълни, че са подходили много гъвкаво и още от април имунизират организирани колективи. Процентът на хората над 60-годишна възраст от общо ваксинираните при нас е 32. Пунктовете за ваксинация – 18 на брой, работят нон-стоп и не връщат хора.

Същевременно с тези положителни тенденции се очертава един сериозен проблем – с ромското население. „То направи успешна самоизолация, но се съпротивлява срещу ваксините. И ако наесен дойде нова вълна от Ковид-19, може да се сблъскаме с проблем“, не скри страховете си д-р Танчева. От РЗИ вече са започнали срещи с ромски медиатори, но помолиха и щаба за съдействие. 

Според ректора на Медицинския университет професор Мариана Мурджева е необходима много сериозна информационна кампания, тъй като явно не всички са убедени в ползите от ваксината. Предвид и очакваната възможност за имунизация на децата над 12-годишна възраст, разясненията ще са особено наложителни.

От Областния щаб се обединиха около идеята да се търсят начини за по-мащабно информиране на ромското население относно ваксините и да продължи ваксинацията на големи колективи. Също така чрез БЛС да се въздейства на онези лични лекари, които до момента не са се включили в процеса, както и да се направи разяснителна кампания, насочена към родителите за ползата от ваксините при децата над 12-годишна възраст.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/