Акцент, Новини

Заместник-областният управител Евелина Апостолова – гост на изложбата „Абай, чрез неговото творчество“

Международната организация за тюркска култура TURKSOY, отбеляза 175-тата годишнина от рождението на известния казахски поет Абай Кунанбаев. Той е известен, будител, просветител и философ, класик и основоположник на казахската национална писмена литература. Творчеството му включва стихове, поеми, преводи и проза. Превежда класически световни произведения на А.С. Пушкин, М. Ю. Лермонтов, Ив. А. Крилов.

TURKSOY определя 2020г. за година на Абай Кунанбаев, но поради усложнената от COVID-19 обстановка, честванията продължават и през настоящата година.

Изложбата, която беше открита от Н. Пр. Дюсен Касеинов – генерален секретар на TURKSOY се състоя с любезното съдействие и домакинство на Генералното консулство на Република Турция в Пловдив. На нея беше представен и албумът, озаглавен „Абай, чрез неговото творчество“, в който са поместени произведения  на художници от тюркските страни, отразили Абай в своето творчество.

На церемонията присъстваха Н. Пр. Темиртай Избастин, посланик на Казахстан в България, заместник-областният управител г-жа Евелина Апостолова, вицеконсулът на Република Турция в Пловдив  г-жа Гюлджан Окчук и изтъкнати пловдивски творци.

Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/