Акцент, Новини

В Пловдив бе почетена 143-та годишнина от Освобождението на града

Заместник-областният управител Евелина Апостолова бе сред официалните лица на тържественото възпоменателно честване

На днешния ден, 16 януари се навършват 143 години от Освобождението на Пловдив от османско иго. По този повод Община Пловдив организира възпоменателно тържествено честване пред паметника на Капитан Бураго в Дондуковата градина на Пловдив. Съдбата отрежда мисията на освободител на Пловдив на Капитан Александър Петрович  Бураго, който с 63-ма драгуни навлиза в града от запад, използва изненадата и завзема централната част. Заедно с въоръжените отряди от българи, капитан Бураго превзема железопътната станция и започва прочистването на кварталите от черкезите. На 16 януари 1878 започва свободният летопис на Пловдив.  

Слово по повод годишнината и събитията от 1878 година произнесе д-р Стефан Шивачев, директор на Регионален исторически музей – Пловдив, водещ бе актьорът от Драматичен театър Пловдив – Симеон Алексиев. В официалната церемония, включваща полагане на венци и цветя на паметника на капитан Бураго участваха почетна рота, венценосци, военен духов оркестър и представители на комитет „Родолюбие“.

Строят бе приет полковник Иван Райков – заместник-командир на „Съвместното командване на специалните операции“.

В тържествено възпоменателно честване участваха народният представител Георги Търновалийски, заместник областният управител на област Пловдив Евелина Апостолова, Председателят на Общински съвет-Пловдив инж.Александър Държиков, заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, кметовете на район Централен – Георги Стаменов, на Северен – Стоян Алексиев, на Западен – Димитър Колев, на Източен – Иван Стоянов, зам.- кметовете на район Тракия – Веселина Стоянова, на Южен – Панко Енев, Борислав Инчев –  зам.- кмет в Община „Родопи“, общински съветници, представители на общинската администрация, политически партии и обществени организации, Съюза на офицерите и сержантите от запаса, медии и граждани.

Гости на церемонията бяха Н. Пр. г-н Анатолий Макаров – Извънреден и пълномощен посланик на Руската Федерация в България, Сергей Черьомин – министър в Правителството на Москва и Началник на Департамент „Външноикономически и международни връзки” на град Москва, Борис Громов – директор на Дома на Москва в София и Алексей Новосьолов съветник по културните въпроси към Посолството на Руската федерация в България, представители на Посолството на Руската Федерация и Дома на Москва в София. Гостите поднесоха цветя на паметника. Положен бе и венец от Почетния консул на Русия в Пловдив. Вчера делегацията, водена от екскурзовод на Общински институт „Старинен Пловдив”, посети емблематични обекти от културно-историческото наследство в Стария град.

Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/