Акцент, Новини

Пловдив почете 148 г. от гибелта на Васил Левски

Заместник-областният управител Димитър Керин присъства на поклонението пред паметника на Васил Левски на централната алея на Бунарджика по повод 148 г. от трагичната гибел на Апостола. Да почетат паметта на Левски бяха кметът на Пловдив Здравко Димитров, районни и зам.-кметове, председателят на общинския съвет Александър Държиков, общественици, пловдивчани и гости на града.

Слово пред паметника произнесе Ева-Йоана Стаматова от Х-ти клас на Образцова математическа гимназия „Акад. Кирил Попов” Пловдив. Ученичката е отличена като участник в Националния проект „Народните будители и АЗ” и в ежегодния Литературен конкурс на Общински комитет Васил Левски „Апостолът на Свободата”.

„Днес е ден за размисъл. Ден, в който за миг да изоставим забързаното ежедневие, да изличим от съзнанието си маловажните проблеми и да се огледаме наоколо. Нека да се замислим – какви щяхме да бъдем без свободата, без способността да определим себе си, без възможността да можем да предадем миналото си като свят завет на родния език“, каза в словото си ученичката.

Пред паметника бяха поднесени много цветя и венци. Всички почетоха паметта на Апостола с едноминутно мълчание и падане на колене.

По традиция в церемонията участваха представителни формирования от Пловдивския гарнизон – почетна рота, военен духов оркестър и венценосци, членове на Общински комитет „Васил Левски”, на комитет „Родолюбие” и Сдружение „Традиция“.

В поклонението взеха участие и ученици от пловдивските училища, чийто патрон е Васил Левски – ОУ „Васил Левски“, Националната търговска гимназия и Спортно училище „Васил Левски“ и още много класове от различни учебни заведения.

Церемонията се проведе при спазване на противоепидемичните мерки – присъстващите бяха с маски и на отстояние, въпреки, че са на открито.

Преди нея в храм „Св. Св. Петър и Павел“ беше  отслужена панихида от ставрофорен свещеноиконом Тодор Тодоров – председател на храма.

Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/