Акцент, Новини, Обръщения

Отчет на областния управител за периода ноември 2019г. до март 2021г.

Преди  година и половина поех отговорността да бъда областен управител  на област Пловдив с ясното съзнание, че ще работя за хората. Обещах да отстоявам принципите, които винаги съм следвала – диалогичност, прозрачност и публичност.

18 месеца по-късно, при една коренно различна и тежка ситуация, открито мога да кажа, че продължавам напред и мога да погледна в очите всеки един жител на този град и на областта.

За този период изпълних много от дадените обещания и взимах решения, които не бяха никак лесни. С екипа ми работихме усърдно и посрещнахме редица предизвикателства.

Категорично мога да кажа, че имах шанса да работя с изключителни професионалисти и експерти, и да покажем, че при желание и отговорност всеки един подаден сигнал за проблем от страна на гражданите може да получи отговор и възможно решение.

През тази година доказахме, че основен принцип в работата на администрацията е  добрата координация между различните общини в Област Пловдив, отделните министерства и институции на регионално и национално ниво.

Точно това ни помогна много бързо още през първите дни, когато се оказахме в безпрецедентна ситуация на световна пандемия, причинена от изцяло непознат вирус, да се организираме така, че да успеем адекватно да  отговорим на предизвикателството и опасността  – Ковид-19.

1.Няма да преувелича, ако кажа, че 2020г.  бе под знака на пандемията от Ковид-19 и преодоляване на риска от заразата в областта.

За кратко време трябваше да се създаде организация за осигуряване на легла, достатъчно медицински персонал в разкритите ковид отделения, защитни и предпазни средства за работещите в тях, осигуряване на респираторна  апаратура  и още редица неща, свързани с координацията на всяко едно звено и сектор.

Цялата администрация, наред с текущите си задължения, трябваше много бързо да се реорганизира, за да може да продължи да работи и обслужва гражданите в ситуация на извънредно положение.

Още на 13 март бе сформиран Областен кризисен щаб /ОКЩ/, в който влязоха представители на всички държавни органи и институции – РЗИ, МВР, ДАНС, БАБХ, Инспекцията по труда, РУО. По мое предложение само броени дни след това, предвид първите заболели от коронавирус и необходимостта спешно да се обособят ковид отделенията, бе създаден и Медицински щаб – първият такъв в страната, в който и до днес участват РЗИ, БЛС, Спешна помощ и директорите на най-големите държавни и частни болници в Пловдив.

Събраха се дарения, предпазни облекла и лични защитни средства в размер на стотици хиляди лева, за което изказвам благодарност на всеки един дарител. Важните решения за здравната система бяха взимани след диалог и консенсус именно в Медицинския щаб.

Категорично, тук, в нашата област, един от най-големите успехи е, че в битката с инфекцията се включиха от първия ден и държавни, и частни, и общински болници. Така е и  до днес. Работят 20 болници, от които четири в областта като броят на разкритите ковид  легла през месец ноември, когато имахме най-висока заболеваемост, стигна над 1100.

Не на последно място в УМБАЛ “Свети Георги“ само за няколко месеца бе изградена съвсем нова и модерна референтна лаборатория за ПСР-тестове, а след това поетапно в болниците бяха открити и други лаборатории.

Първо тук успяхме да разкрием специализирани денонощни Ковид – кабинети, а в болниците първоначално определихме легла за пациенти с недоказан ковид – до излизане на ПСР-тест, включително и за интензивно лечение.

За първи път в нашата област се взе решение да бъдат осигурени и  гарантирани легла само  за пациенти, транспортирани от Спешна помощ. Изключително важно бе решението да бъдат командировани в интензивното отделение на Инфекциозна клиника на УМБА „Свети Георги“  екипи от анестезиолог и две сестри от болниците, в които няма ковид отделения, за да подпомогнат колегите си в най-натоварената  болница.

За първи път при нас бе създадена Областна информационна система, чрез която в реално време  се знае къде и колко са свободните легла, за да няма обикаляне на линейки от болница до болница. Това значително облекчи работата на спешните екипи и подобри координацията между тях и приемните отделения в болниците.

Организирахме и проведохме  първото за страната представително проучване за Ковид-19, в което бяха изследвани над 1000 души от близо 300 домакинства и рискови групи.

През ноември, когато започна новата вълна и рязко се увеличи заболеваемостта, направихме всичко възможно да не се срине здравната система. Ситуацията беше много тежка, извинявам се на хората, може би не винаги успявахме да вземем най -доброто решение, но полагахме максимални усилия.

 Подпомогнахме координацията между Кръвния център и болниците при осигуряването на кръвна плазма за лечение на пациенти с Ковид-19, а от Министерство на здравеопазването бяха осигурени над 200 хиляди лева за оборудване на отделението.

В края на декември започна и първият етап от имунизацията срещу Ковид-19 сред медиците, а в момента продължават следващите фази от Националния ваксинационен план.

През изминалите месеци проведохме редица срещи с представители на бизнеса, собственици на заведения и търговски обекти, най-засегнати от ковид кризата, и съвместно приемахме правила, които да гарантират  безопасната им работа и да не създават риск за населението. Впоследствие тези решения бяха възприети и на национално ниво – броят на посетителите в заведенията, работа при намален капацитет и при провеждане на масови мероприятия, посещения на непълнолетни в моловете с придружители и редица други.

През този нелек период бяха извършени хиляди проверки за спазване на противоепидемичните мерки в цялата област, за което специално благодаря на органите на реда и здравните власти.

Близо година Медицинският щаб заседава всяка седмица. През това време нямаше лесни решения, имаше много трудни, имаше много безсънни нощи и продължили с часове заседания.

Благодаря на всеки едни от директорите на болници, на медиците и персонала в тях за всеотдайната работа през тези месеци, в които се опитвахме да намерим най-оптималното, най-полезното решение за овладяване на епидемията. Благодаря за подкрепата на здравния министър проф. Костадин Ангелов,  на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев,  на РЗИ, на МВР и всички държавни  и местни органи, с които заедно преминаваме и днес през това изпитание. Благодаря и на всеки един жител на област Пловдив, за търпението и доверието към Областна администрация като институция. Вярвам, че заедно ще успеем, спазвайки правилата, да  се справим с това изключително тежко изпитание за целия свят.

2. Извън Ковид кризата един от най-важните приоритети в работата на Областна администрация – Пловдив е инфраструктурното развитие в  региона.

Спасихме  локалните платна на Асеновградско шосе и те вече се изграждат. Предстои до края на май  да бъдат завършени предсрочно.

Изключително важно за населението на областта е, че през годината успяхме да ремонтираме изцяло пътя за Хисаря в отсечката за Дуванлии, подбалканският път при Карлово, както и пловдивския участък  на пътя за Пазарджик.

И тази година продължаваме с реконструкцията на важни пътни артерии в областта.

Усилено се работи  на пътя Белица-Загражден и на пътя Югово –Лъки като 20 км. от трасето ще бъдат разширени. Това е един от трудните райони в областта.

Вече е укрепено струтището в село Дряново, община Лъки, където се наложи спешна евакуация на хората от близките къщи  и хотела. Тук отново държавата осигури много бързо необходимите 480 хиляди лева, а лично премиерът Бойко Борисов посети мястото. Тук искам да благодаря специално на служителите на МВР и Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

В момента тече ремонт на пътя Раковски –Брезово. Стартира цялостен ремонт на пътя Лилково, след разклона за с. Бойково, като  по проекта ще се стигне до област Смолян. Вече се ремонтира пътят Асеновград-Кърджали. Има готов проект и за пътя Асеновград –Първомай и на отсечката Асеновград-Садово.

Един от най-важните проекти, за които имаме подкрепа на държавата и отпуснати средства, е цялостна реконструкция на Околовръстното, която също вече започна, както и продължаваме по процедурите по изграждане на Югоизточния обход на Пловдив.

Същевременно е извършен спешен ремонт на моста на село Милево, поставени бяха нови парапети на моста на село Марково и  завърши процедура за изграждане на нов мост при Първомай – с.Градина, като предстои изпълнение. Междувременно бе преместен водопроводът на опасния стар жп мост на река Марица в най-източната част от землището на Пловдив и предстои премахването на самото съоръжение.

За мен основен приоритет е дългосрочното решение на проблемите на хората, свързани както с инфраструктурата, така и с екологията.

От първия месец, в който поех поста, аз и целият ми екип работим за решаване на кризата с мангана в питейната вода на  Брестовица. Нееднократно се срещах с жителите и инициативните комитети. От страна на Областна управа  започна обследване на проблема, назначих междуведомствена комисия и проведох множество срещи с институциите, които имат отношение към казуса. През август извършихме проверка на водното огледало край МВЕЦ-а в Кадиево и  назначих експертиза, която даде отговор на най-важния въпрос – причината за замърсяването. Категорични сме, че  само изграждането на нов водопровод и нов водоизточник ще реши дългосрочно проблема. За тази цел „Български ВиК холдинг“ отпуска необходимото финансиране на В и К –Пловдив. Вече започна изграждането на нови сондажни кладенци и в бързи срокове ще започне и строежа на  нов водопровод.

За по-малко от година успяхме съвместно с В и К –Пловдив и община Брезово, да намерим дългосрочното решение на проблема с наличието на уран в питейната вода на едно от селата. Вече има изграден нов водопровод и населението ще пие чиста вода.  От средата на март ще започне и изграждането на нов водопровод в кв. Полатово в Стамболийски.

3. През изтеклия период с екипа ми вложихме немалко усилия за намиране на решения и по важни въпроси, свързани пряко с опазване на околната среда.

Като безспорен успех за населението на областта, в частност –  няколко села от община Марица и на селата от Родопската яка и част от Пловдив, категорично мога да посоча –  затварянето на биоцентралата  в с. Труд  и  на кариерите над Белащица. И в двата случая защитихме заедно с правителството  обществения интерес.  Битката продължава, но аз съм убедена, че правото е на страната на хората – да живеят без риск за здравето и при нормални условия.

Един от най-фрапиращите случаи, по който взехме незабавни мерки и сезирах прокуратурата, е случаят с незаконните сметища на река Чая, край Катуница и Ягодово и откритите тонове заровен боклук и бали с отпадъци.

През изминалите месеци след акции с контролните органи се наложиха санкции за още две сериозни замърсявания – на река Марица с нефтопродукти от промишлено предприятие и на реките Юговска и Чепеларска с цианиди. Съвместно с област Смолян  установихме замърсяването на място и след като бе извършена проверка от прокуратурата, се наложиха санкции на замърсителя –хвостохранилището.

Бе решен проблемът с обезводняването на река Въча и взети мерки за обезпечаване на необходимия воден отток и недопускане на екологични щети. Беше монтирана измервателна станция на река Въча, която осигурява в реално време публичен достъп  и информация  за  количеството  вода в коритото. Междувременно бяха предприети спешни мерки срещу замърсяването на реката и набелязани конкретни действия.

Бързи и неотложни действия бяха предприети и след залповото замърсяване с пестициди край Стамболийски от промишлено предприятие в Пазарджик. Екологичното бедствие причини измирането на голямо количество риба и унищожи растителност по брега. За случая бе сезирана прокуратурата в двете области, образува се досъдебно производство и бяха наложени санкции.  

В тази връзка благодаря на Районна, Окръжна и Апелативна прокуратури за съвместната работа и отлична комуникация.

4. Отнесохме се с внимание и разбиране към подпомагане на бизнеса. Сред приоритетите ни бяха социалната политика и образованието на младите хора.

Едно от важните решения през изминалия период е решението за построяване на детската ясла, както и обекти с обществено предназначение с площ 500 кв.м –  за преместването на двете дирекции на „Социално подпомагане“ върху държавния терен на бул. „Никола Вапцаров“ в Пловдив. Детското заведение ще бъде дарено на община Пловдив, предвид нуждите от детски заведения в града и частност район „Южен“.

В съвместна среща със зам.-министъра на туризма Ирена Георгиева с представители на туристическия бранш в Хисаря бе приета позиция за подпомагане на отрасъла за преодоляване последиците от пандемията. Проведох и онлайн среща-дискусия с фирми от пловдивска област, членове на Германо-българската индустриално търговска камара на тема „COVID-19“, където представих актуална информация за мерките на държавата. 

Трябва да отбележа и взетото решение за премахване на незаконни ромски постройки до сладкарска фабрика в село Кадиево и осигуряване на алтернативен вариант за настаняване на семейството.

През тази година с моя екип работихме с твърдото убеждение, че обществения интерес трябва да е на първо място.

Отстояваме и позицията, че презастрояването в Пловдив трябва да спре, а нормативната уредба и ОУП да се спазват.

В тази връзка бяха върнати две решения на ОбС –Пловдив, свързани с одобрени ПУП-ове. Едното е решението на ОбС за одобряване на ПУП на кв.„Захарна фабрика” и смяна на предназначението на отредени за зелени площи, а другото е решението за застрояването на терена  на бившия завод на „Кока-кола“ / срещу кметството на район „Източен“/. 

През годината продължихме работата с партньорите ни  за създаването на Център за подкрепа на жертвите на сексуално насилие в Пловдив.

Разширихме контактите си с висшите училища в града –МУ, Университет по хранителни технологи, Аграрен университет, ПУ и др. Студенти от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ от специалностите „Политология“ и „Национална сигурност“ проведоха в областна администрация своя стаж.

През годината нееднократно се срещах с представители на футболните и фен клубовете  на „Локомотив“ и „Ботев“ относно казуса с развалената концесия на стадиона на жълто-черните, въпроси свързани с отпуснатите държавни пари за новите спортни съоръжения на двата пловдивски отбора и различни благотворителни акции.

Областта администрация издаде  разрешението  за използването на стадион „Локомотив“ и Футболен комплекс „Ботев 1912“ в  Коматево  за провеждането на международни спортни мероприятия за срок от една година.

През изтеклата 2020 г., поради извънредните обстоятелства, приемната за граждани бе временно преустановена, но категорично мога да кажа, че връзката с жителите на областта не е прекъсвала.

На ден персонално и експертно се отговаря на стотици жалби и сигнали, а на немалка част е намерено решение на поставения проблем.

За периода в Областна администрация редовно и при спазване на всички противоепидемични мерки, в повечето случаи и онлайн, се провеждаха областните съвети и комисии, както и бяха проведени  дипломатически срещи с посланици и консули на редица държави. Благодаря на цялата администрация и на заместник-областните управители Евелина Апостолова, Димитър Керин и Петър Петров за всеотдайната работа и подкрепа.

Цялостната дейност на Областна администрация –Пловдив през 2020 г. бе насочена към постигане на висок обществен резултат, в интерес и с цел запазване здравето на гражданите, в условията на тежка световна пандемия.

Още веднъж искам да благодаря на институциите, МВР, РЗИ, РУО. На всички 18 общини, кметовете и техните администрации, които въпреки напрегнатите моменти и нелеки задачи, изпълняваха своите задължения и полагаха усилия през цялата година. Благодаря за доверието към мен и институцията, която представлявам.

Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/