Тържествено Пловдив отбеляза 200 години от рождението на Георги Раковски

Временно изпълняващият длъжността областен управител Петър Петров присъства на тържественото честване на 200 години от рождението на Георги Стойков Раковски – първият голям български будител след Паисий и Софроний и национален идеолог на България, родоначалник на националното революционно движение, негов организатор и ръководител.

За да почетат кръглата годишнина и да положат венци, пред паметника на Раковски в Цар-Симеоновата градина, бяха още председателят на Общинския съвет Александър Държиков, заместник-кметове, общински съветници, кметовете на райони, политически и обществени организации, граждани. Официално слово произнесе кметът на Пловдив Здравко Димитров, член на Инициативния комитет на националното честване.  

Честването пред паметника включваше военна церемония с участието на военен духов оркестър, представителни формирования на гарнизон Пловдив и комитет „Родолюбие“,  полагане на венци и цветя, кратка музикална програма и откриване на тематична изложба. В програмата  участваха представителен гвардейски блок към Детска градина „Мая“ и Девическа хорова формация „Евмолпея“.

Строят бе приет от генерал-майор Явор Матеев, командир на „Съвместното командване на специалните операции“ на Българската армия и началник на Гарнизон Пловдив..

Непосредствено след края на официалната церемония се състоя откриване на  фотодокументална изложба за живота и делото на Георги Раковски „Мечтател безумен, образ невъзможен”. Изложбата е подготвена от Регионален исторически музей-Пловдив.  Експониране е на 10 конструкции в Цар-Симеоновата градина

Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605512

@ven10

© Областна администрация Пловдив 2012-2017

https://www.livechatalternative.com/