Акцент, Новини

Тържествено Пловдив отбеляза 200 години от рождението на Георги Раковски

Временно изпълняващият длъжността областен управител Петър Петров присъства на тържественото честване на 200 години от рождението на Георги Стойков Раковски – първият голям български будител след Паисий и Софроний и национален идеолог на България, родоначалник на националното революционно движение, негов организатор и ръководител.

За да почетат кръглата годишнина и да положат венци, пред паметника на Раковски в Цар-Симеоновата градина, бяха още председателят на Общинския съвет Александър Държиков, заместник-кметове, общински съветници, кметовете на райони, политически и обществени организации, граждани. Официално слово произнесе кметът на Пловдив Здравко Димитров, член на Инициативния комитет на националното честване.  

Честването пред паметника включваше военна церемония с участието на военен духов оркестър, представителни формирования на гарнизон Пловдив и комитет „Родолюбие“,  полагане на венци и цветя, кратка музикална програма и откриване на тематична изложба. В програмата  участваха представителен гвардейски блок към Детска градина „Мая“ и Девическа хорова формация „Евмолпея“.

Строят бе приет от генерал-майор Явор Матеев, командир на „Съвместното командване на специалните операции“ на Българската армия и началник на Гарнизон Пловдив..

Непосредствено след края на официалната церемония се състоя откриване на  фотодокументална изложба за живота и делото на Георги Раковски „Мечтател безумен, образ невъзможен”. Изложбата е подготвена от Регионален исторически музей-Пловдив.  Експониране е на 10 конструкции в Цар-Симеоновата градина

Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/