Акцент, Новини

Областна администрация ще съдейства за набиране на преброители

Областна администрация ще окаже пълно съдействие в процеса на предстоящото преброяване. Това заяви областният управител Ангел Стоев на среща с председателя на НСИ Сергей Цветарски, Магдалена Костова, директор на дирекция „Демографска и социална статистика“ и Кристина Захариева, директор на  Териториално статистическо бюро – Юг.

„Тази година преброяването, което ще се проведе в периода от 7 септември до 3 октомври, ще бъде в по-особена обстановка – от една страна е епидемията от коронавирус, от друга – електронното преброяване. Сега сме в много важен етап – намиране на достатъчно преброители“, обобщи ситуацията до момента Цветарски. Той обясни, че в големите градове като София, Пловдив, Варна, и Бургас има известен проблем с преброителите. В страната са необходими 30 000, потвърдените до момента са 22 000. Затова стартира и разяснителна кампания – да се попълни бройката.

За Пловдив област са нужни 2200 преброители и контрольори общо. Всеки участник ще получава за труда си сума от 300 до 600 лева – в зависимост от това дали извършва преброяването по класическия начин или събира уникални кодове на онези, които са предпочели електронното преброяване. Откъм попълване на бройката на преброителите най-критично е състоянието в районите „Централен“, „Южен“, „Западен“, а в областта – в Кричим, Сопот и Асеновград, обясниха от НСИ.

„Ще съдействаме с всичко, което е необходимо. Местната власт и МВР са важни в този процес. Затова ще използвам повода по време на срещи с кметовете и полицейските управления, както и на брифинги, да информираме. Ще окажем всякаква методическа помощ“, заяви своята готовност областният управител. Той допълни, че е важно хората да са осведомени и да бъдат предпазени от измами.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/