Акцент, Избори, Новини

Областната управа се срещна със секретарите на общини в областта

Работно съвещание със секретарите на общините в Пловдивска област, които поемат основната задача по подготовката на изборите, бе проведено в Областна администрация. Това е поредната среща, организирана от областна управа, на която се обсъждат важни въпроси и проблеми, с които са се сблъскали институции и ведомства при предишни избори, с цел отстраняването им за вота на 11 юли. „Най-важното е да създадем такава организация, която да не остави и капка съмнение върху честността на изборите“, посочи главният секретар на Областна администрация Георги Янев.

Отново бяха дискутирани транспортните схеми при доставката на машините за гласуване, както и графикът за придвижване на секционните избирателни комисии до РИК, след приключване на изборния ден. Секретарите настояха фирмата доставчик на машините да се съобрази с разписанията и схемите на общините, за да се избегне ненужното чакане. От общините са категорични, че техните графици трябва да са водещи. „Координацията със „Сиела Норма“ очевидно се очерта като най-трудния момент и ние сме взели всички мерки, за да я подобрим“, увери Георги Янев.

Поставен бе и въпросът за регламента при дезинфекция на изборните помещенията, а от областна управа поеха ангажимент за среща с РЗИ, ако здравният протокол не бъде изпратен до края на месеца.

Главният секретар съобщи, че от РУО вече са предоставили списък с училищата с видеонаблюдение. Той припомни също така, че всеки член от новоназначените СИК, който желае да се ваксинира, може да го направи по съгласуван график в здравната инспекция.

Днес областният управител изпрати писмо до кметовете на общини, с което настоятелно обръща внимание и призовава към стриктно спазване на императивните забрани, въведени с разпоредбата на чл. 182 от Изборния кодекс (ИК).

Съгласно цитираното правило, не следва да бъде допускана предизборна агитация в държавни и общински учреждения, институции, държавни и Общински предприятия и в търговски дружества с повече от 50 на сто държавно или общинско участие в капитала. Лицата на изборна длъжност в синдикалните и работодателските организации не може да провеждат предизборна агитация на работните си места. Освен изложеното, нормативно установена е забраната за използването на държавния и общинския транспорт за предизборна агитация, както и не следва да се допуска такава 24 часа преди изборния ден, както и в изборния ден. Не се допуска извършването на предизборна агитация от служители на вероизповеданията, като не представлява предизборна агитация извършването на религиозни обреди.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Последна редакция на 18 юни, 2021 в 14:46

Skip to content https://www.livechatalternative.com/