Акцент, Новини

Ангел Стоев връчи благодарствени адреси на доброволците към Областния щаб „Пловдив – Украйна“

Областният управител на Област Пловдив Ангел Стоев връчи благодарствени адреси на доброволците, които най-активно се включиха в приема и адаптацията на украинските бежанци на територията на града и региона.

„Бих искал от името на областна администрация да благодаря на хората с големи сърца, които отделят от личното си време и чрез труда си помагат за социализация и културна интеграция на украинските граждани“. Това заяви Ангел Стоев по време срещата с доброволците от Областния щаб „Пловдив – Украйна“. През тази година те са давали дежурства на горещия телефон или са били учители в безплатните курсове по български език, които се провеждаха в сградата на Областна администрация.

Благодарствените писма от името на областния управител получиха учителите Наталия Янкова, Юлия Читакова и Здравка Сейкова, както и доброволците на горещата линия – Настя Полякова, Лаура Тулешова, Даниела Гергова, Мина Германова и Алекс Ковш. В награждаването участваха заместник областният управител Даниела Николова и главният секретар на Областна администрация Георги Янев.

„Заварих от моя предшественик Йордан Иванов една много добре структурирана работата по проблемите на бежанците, която ние с администрацията продължаваме в активна координация с почетния консул на Украйна Димитър Георгиев и Наталия Елис от фондация „Втори дом“. Нашата надежда обаче е война да завърши възможно най-скоро и хората да се върнат към своя нормален живот“, коментира още областният управител. Той припомни, че Пловдив и областта се сочат като един от най-успешните модели за адаптация и социализация на бежанците в Европа. Регионалната и местните власти остават в готовност, ако има нова бежанска вълна, но на този етап няма данни за особено нарастване, стана ясно още по време на срещата.

Доброволците споделят, че работата в помощ на хората от Украйна им донесла много удовлетворение. Преподавателите по български език разказаха, че учениците им са имали силна мотивация и са постигнали значителен напредък в усвояването на българския език. Курсовете в областна администрация – Пловдив стартират, още преди Министерството на образованието да е подготвило указания и помагала. Учителите сами намират учебник, а служителите от администрацията помагат за неговото отпечатване в тираж. Всички консумативи като учебници, тетрадки, химикалки се предоставят от Областната администрация. Последните езикови курсове приключиха в края на септември.

Още в първите дни на войната е разкрита денонощна гореща линия към Областния щаб „Пловдив – Украйна“, а  дежурствата на нея се поемат от доброволци, които знаят руски или украински. В първите месеци на войната телефонът приема стотици обаждания ежемесечно. Чрез него се съдейства за получаването на информация за настаняване,  за обучение, за медицинска помощ, за работа и всичко, свързано с проблемите на бягащите от войната хора.

„Беше трудно психически понякога, но важно беше да успокоим бежанците, да им дадем сигурност и надежда“, разказаха хората, които са давали дежурства  на телефона.  По думите им украинските граждани са благодарни за помощта, която получават в Пловдив. Свикват с новата обстановка и се опитват да продължат живота си като не губят надежда, че един ден ще се върнат в родината си.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/