Акцент, Новини

Областният оперативен щаб е в постоянна готовност за действие

„Имаме готовност да увеличим леглата за болни от Ковид-19, ако се стигне до завишаване на заболеваемостта и да възобновим ограничителните противоепидемични мерки. Легловата база в момента се поддържа на минимални нива“, съобщи директорът на РЗИ д-р Танчева – Манчева на среща на Областния оперативен щаб (ООЩ), в която участваха директори и представители на болници, Спешна помощ, РЗИ, Областна дирекция на МВР, ДАНС, Инспекцията по труда, БАБХ, РУО, Българския лекарски съюз и директорът на дирекция „Здравеопазване“ в община – Пловдив д-р Калин Калинов. Областният щаб бе свикан по заповед от 22.07.2021 г. на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в изпълнение на Решение № 518 на Министерски съвет от 15.07.2021 г. за приемане на Национален оперативен план за справяне с ковид-пандемията.

Областният оперативен щаб има готовност за заседание веднага при вдигане на нивата на заболеваемост, за да осъществи адекватна реакция на ситуацията. При заболеваемост от 100 на 100 000 души (оранжева зона) ще бъде предприето първото увеличаване на леглата в болниците. Половината болници в Пловдивска област са със закрити ковид-отделения, но имат готовност да ги възстановят след разпореждане.

„Засега ситуацията е спокойна. От 290 легла за Ковид-19, 50 са заети. По-малко от 20 болни са на интензивно лечение и под 10 са интубираните“, уточни областният управител и председател на ООЩ.

От щаба още веднъж обърнаха внимание на бавните темпове на ваксинация у нас. Пловдивска област се движи добре на общия фон. Имунизираните и преболедували  Ковид-19 са 22 процента общо, но това съвсем не е достатъчно. Ще се активизира работата на подвижните екипи за имунизация, така че да се стигне до хората в малки населени места и фирми.

Лекарите поставиха и въпроса за обезпечаването на болниците с лекарства срещу Ковид-19, лични предпазни средства и дезинфектанти, които намаляват. От Областна администрация поеха инициативата да сигнализират Министерски съвет да бъдат освободени от данък „дарение“ лекарствата и консумативите за Ковид-19, които се предоставят на лечебните заведения.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/