Акцент, Новини

Областният кризисен щаб набелязва превантивни мерки срещу пожарите

Времето за реакция при кризисни ситуации, свързани с възникването на пожари, и оптимизиране на комуникацията между основните институции бяха посочени като основни проблеми, които възпрепятстват бързото справяне със стихията. Това стана ясно по време на съвместното заседание на областния кризисен щаб за изпълнение на Областния план за защита при бедствия и Областния съвет за намаляване на риска от бедствия.

В него взеха участие, заместник областните управители на област Пловдив Даниела Николова и Иванка Петкова, главният секретар на Областна администрация Георги Янев, ръководствата на ОД „Пожарна безопасност и защита на населението“, на ОД на МВР – Пловдив, на Авиобаза Крумово, на Районен център 112, представители на ВиК – Пловдив, кметове, представители на общини и др.

По време на заседанието бе направен анализ на ситуацията с пожарите в областта, бяха отчетени слабите места при справянето със стихията и се очертаха превантивни мерки и начини на действие при следващи пожари.

По отношение на превенцията директорът на ОД ПБЗН комисар Георги Мангараков насочи вниманието на кметовете към многото непочистени дворове в имотите на хората от селата, което благоприятства преминаването на огъня към къщите. Той препоръча да бъдат направени заорани ивици около обработваемите полета в землищата на населените места, които да препятстват прехвърлянето на огъня. Обърна внимание на нерегламентираните сметища, които се палят умишлено. Според Мангараков във всяко населено място трябва да има формирани обходни патрули, които да наблюдават обстановката и да подават своевременно сигнали при възникнали пожари.

Заместник областният управител Даниела Николова пое ангажимента Областна администрация да разговаря с Министерство на отбраната за скъсяване времето на реакция от подаването на сигнал при нужда от хеликоптери или наземни военни съоръжения за потушаване на пожари до влизането им в действие.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/