Акцент, Новини

Щабът реши: Увеличават поетапно леглата за ковид болни, забраняват съборите, спортни мероприятия – с до 30 на сто публика

На 800 ще бъдат увеличени ковид-леглата в болниците. Това ще става поетапно, в зависимост от темпа на заболеваемостта, реши Областният оперативен щаб. Ще се запази принципът на заделяне на определен процент легла за пациенти на Спешна помощ. Пловдивска област вече е в червената зона с 14-дневна заболеваемост от 252 на 100 000 души население.

В момента в областта разполагаме с 515 легла, 447 от тях са терапевтични, 68 интензивни.

Предстои до дни областният управител Ангел Стоев да издаде заповед за останалите мерки, които ще включват забрана на съборите, ограничаване на публиката по време на спортни мероприятия до 30 процента, като това ще важи и за фитнес залите. Магазините тип МОЛ остават отворени засега. Ще се следи стриктно за спазване на предписанията и ако няма ефект, щабът ще вземе решение за по-строги ограничения. Предстоят разговори с Община Пловдив какви мерки ще се предприемат през септември във връзка с наситения със събития културен календар. Музеите и галериите остават отворени – също при спазване на противоепидемичния режим. По отношение на ресторантьорския бизнес е в сила заповедта на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Продължават да функционират ковид зони в пет ДКЦ –та в Пловдив и един медицински център в областта. В тях се извършват безплатни прегледи и изследвания на здравноосигурени пациенти със съмнение за Ковид-19.

„Разполагаме с 388 единици реконвалесцентна кръвна плазма, която на този етап е достатъчна за лечение на нуждаещите се“, обяви областният управител, позовавайки се на ръководителката на Центъра по трансфузионна хематология в Пловдив д-р Соня Джевизова.

От областният щаб отново призоваха да се спазват всички антиковид мерки: носене на маски, спазване на задължителната дистанция от 1,5 м, стриктна дезинфекция, избягване на струпвания на много хора на едно място. Засилените проверки на РЗИ, съвместно с Полицията и БАПХ, ще продължат и през септември.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/