Акцент, Новини

Отчет за дейността на областния управител на област Пловдив

Скъпи съграждани, скъпи жители на област Пловдив,

Длъжен съм и пред себе си, и пред вас да дам отчет за свършеното през последните 7 месеца, докато заемах поста областен управител. 

1. Електронизирахме администрацията.

Електронизирахме администрацията. Всеки един документ, за който законът позволява, вече се движи по електронен път. Без хартия, без бюрокрация. Това доведе до отчетност, проследимост и прозрачност. Не загърбихме и желанието на гражданите, които искат да получават своите документи на хартия, като бяхме гъвкави във всяка една ситуация.

2. Покачихме ефективността на работа.

Съкратихме 15 % от администрацията и повишихме възнагражденията. По този начин натовареността на администрацията се повиши, а с това и нейната ефективност на работа. Всичко това сторихме, без Министерският съвет да отпуска повече средства от парите на българския данъкоплатец, като бюджетът на Областна администрация Пловдив не се увеличи.

3. Зелената енергия не е научна фантастика за милионери, а практично решение и пести пари на данъкоплатците.

Изработихме проект за соларна централа за собствени нужди на покрива на Областната администрация Пловдив. Това пространство има потенциал, а до днес стои напълно неизползвано. По този начин още в рамките на тази година ще можем реално да спестим пари на българския данъкоплатец, тъй като сметките за електроенергия ще намалеят най-малко наполовина. Вярвам, че още наесен този проект може да бъде продължен и изпълнен до край. Изработихме проекта за фотоволтаичната централа, заедно с две безплатни зарядни станции. Една за гражданите на булевард „6-ти Септември“ и една в подземния паркинг на сградата на Областната администрация на Пловдив.

4. Отговорихме на над 210 сигнала.

За изминалите 7 месеца обработихме над 210 сигнала на граждани към Областната администрация Пловдив. За всеки един сигнал, без изключение, следяхме напредъка му, информирахме сигналоподателя и търсехме решение на конкретния проблем. Тези сигнали, които не бяха в нашата компетенция, препращахме на съответните институции и ги държахме отговорни затова да бъдат решени съответните проблеми.

5. Спечелихме дълго водени битки.

Имаше и сериозни, и дълговременни битки за село Труд, за село Белащица. Централата в Труд остава затворена. Докато институциите не се уверят, че предписанията на РИОСВ-Пловдив за опазване на околната среда не са изпълнени докрай, централата в село Труд няма да заработи. Помогнахме и на жителите от село Белащица, които дълги години протестират срещу кариерите над селото.  Правителството не удължи концесионните договори

6. Вратите на Областната администрация бяха широко отворени за всеки.

Няма нито един гражданин, без изключение, на когото да съм отказал среща. Няма нито един проблем, който да е останал нечут, а и незабавно след това да не са предприети действия за разрешаването му. Вратите на Областната администрация Пловдив и на областния управител бяха отворени по всяко време, всеки ден, за всеки гражданин.

7. Ангажимент за законност.

Изпълних ангажимента си за законност, който поех, когато встъпих в длъжност. Не допуснах да мине нито едно незаконно решение на Общинския съвет на Пловдив или на някой от общинските съвети в областта. 

8. 81 млн. лева за общините в областта.

Област Пловдив получи рекордна сума за финансиране на проекти. Общините в Пловдивска област ще могат да разчитат на 81 млн. лева за свои пътни и ВиК проекти, осигурени от правителството.

  • 18 млн. лева за Голямоконарско шосе в Община Пловдив;
  • 11 млн. лева  за ВиК и пътища за Община Съединение
  • 9 млн. лева за пътя Карлово-Песнопой;
  • 6,5 млн. лева за ремонт на пътя до Джурково и Дряново в Община Лъки.
  • 4,4 млн. лева за реконструкция на ВиК системите и пътните настилки за Община Карлово;
  • 4,4 млн. лева за пътя Пловдив – Крислово – Калековец;
  • 4 млн. лева за нова канализация за селата Войнягово, Климент,  Каравелово и Богдан;
  • 3,7 млн. лева за водопроводната мрежа на селата Белащица и Марково;
  • 3 млн. лева за частична рехабилитация на пътя Маноле-Белозем- Шишманци – Раковски;
  • 2,5 млн. лева за ремонт на пътя Стряма – Момино село – Борец и Върбен в Община Брезово;
  • 2,3 млн. лева. за реконструкция на водопроводната мрежа в Стамболийски по улици „Васил Левски”, „Кочо Честименски”  и още няколко улици;
  • 2,2 млн. лева за реконструкция на питеен водопровод в Община Хисаря.
  • 1,65 млн. лева за рехабилитация на съществуващата водопроводна мрежа на село Цар Калоян в Община Куклен.
  • 1,2 млн. лева за ВиК мрежа на новия  квартал „Баделема” в Община Асеновград.
  • 610 000 лева за подмяна на съществуващ уличен водопровод по три улици в Калояново.
  • 250 хил. лева за ВиК мрежата на село Бенковски в Община Марица;

9. Не пренебрегнах работата с общините.

Работих с всички кметове на общини на територията на областта, без значение от партийния им признак. Това трябва да е така – защото те са избрани от хората. Няма община, която да не е получила съдействие, което зависи от областния управител. Няма кмет на населено място, който при конфликт да е потърсил мен, и той да не е получил подкрепа. Няма нито една задача на община, на кмет на населено място, на кмет на община, която да е била захвърлена встрани.

10. Летище Пловдив.

Бе разрешен проблемът с транспорта до летище Пловдив. Когато встъпих в длъжност, тази услуга липсваше. Днес тя функционира.

11. Бизнесът трябва да бъде подкрепян всекидневно.

Проведох стотици срещи с бизнеса в областта. От най-големите структуроопределящи предприятия до малки компании.  С чувство на удовлетвореност мога да кажа, че по-голямата част от проблемите, които бяха повдигнати пред мен, бяха разрешени. Това за мен бе много важно, тъй като бизнесът е този, който движи икономиката напред. Този, който създава работни места. Именно заради това, той трябва да бъде подкрепян ежедневно, ежечасово.

Зная, че можеше да свършим още много. Можеше и по-добре. Но аз, преди всичко, не изневерих на себе си, на политиките, в които вярвам, и на принципите и ценностите, които изповядвам. За мен беше преди всичко чест и отговорност!

Благодаря ви!

Skip to content https://www.livechatalternative.com/