Акцент, Новини

Ангел Стоев: Пловдив е добрият пример за интеграцията на бежанците от Украйна

Областният управител се срещна с почетния консул на Украйна в Пловдив и Наталия Елис, за да обсъдят нови съвместни инициативи

Единодействието на държавните институции и местната власт в Пловдивска област може да служи като модел за интеграцията на украинските бежанци, не само в България, но и в цяла Европа. Това заяви областният управител на област Пловдив Ангел Стоев след срещата си с почетния консул на Украйна в града Димитър Георгиев и Наталия Елис от фондация „Юкрейн съпорт енд реновейшън“. От страна на областна администрация участваха главният секретар Георги Янев и началникът на отдел „Координация и европейска интеграция“ Маргарита Вранкова.

„Създадени са всички условия за успешната адаптация и социализация на хората, бягащи от ужаса на войната. Всички институции в Пловдив са изключително добронамерени и ни помагат с всичко, което е необходимо. Благодарение на общите ни усилия бежанците имат подслон, храна и работа, а децата им са настанени в детски центрове“, подчерта Наталия Елис. Тя благодари на Община Пловдив, която предостави сградата на бившата Белодробна болница за нуждите на фондацията. С труда на бежанците, доброволците и общинските фирми, както и със средствата на много частни дарители, тя беше превърната във втори дом за хората, търсещи убежище. Пак със съдействието на Община Пловдив е създаден детски център в район „Тракия“, такъв предстои да бъде открит и в район „Източен“.

„Областна управа от самото начало е в постоянна координация с нас и ни оказва пълно съдействие в комуникацията с всички държавни институции на местно ниво и с министерствата “, заяви още Елис и отново благодари.

„В областна управа имаме множество запитвания от украински граждани за валидността на документите им за правоуправление и автомобилите им. Бихме искали по своите канали да успокоите хората, че украинските шофьорски книжки са валидни за срока на предоставената от Република България закрила, а автомобилите с украинска регистрация могат да се управляват в страната ни, ако притежават валиден сертификат „Зелена карта“ за България или имат сключена гранична застраховка“, обясни Георги Янев. Той допълни, че подмяната на украинските номера с български, може да стане, ако собственикът е придобил статут на дългосрочно пребиваващ в България.

По предложение на областния управител предстои да бъде организирана среща с кметове на населени места от областта. „Има доста хора, които търсят работа и искат да наемат жилища в близките общини на Пловдив, но нямат информация за нуждите на местния бизнес. Затова кметовете ще ни бъдат в голяма помощ“, подчерта Ангел Стоев. Той изрази благодарност към г-н Георгиев и г-жа Елис за съпричастността и огромните усилия, които полагат за хората, прогонени от войната.

Областният управител съобщи, че следващата седмица ще има среща с началника на Регионалното управление на образованието – Пловдив Антоанета Пакова, за да коментират въпроси, свързани с подготовката на изборите, готовността на училищата за новата учебна година, в това число и за обезпечеността на обучението на украинските деца.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/