Акцент, Интервю, Новини

Ангел Стоев: До момента държавата отпусна 14 млн. лв. за преодоляване на щетите от бедствието в общините Карлово, Калояново и „Марица“

Още  60 млн. лв. ще бъдат заложени в „Бюджет 2023“, за да се изградят на ново улици, мостове и обществени сгради, съобщи областният управител

Два месеца и половина след бедствието, животът в общините Карлово, Калояново и Марица, които пострадаха тежко при наводненията в началото на месец септември, постепенно се нормализира. Към момента напълно е възстановено електроподаването, а вода няма единствено в 7 къщи в Богдан, поради ремонт на улицата и полагане на нов водопровод. Това съобщи областният управител на област Пловдив Ангел Стоев на пресконференция, на която отчете напредъка по възстановяването на населените места след мащабното бедствие. 

Държавата вече e осигурила 14 милиона лева за разчистване и възстановяване на инфраструктурата в селата от общините Карлово, „Марица“ и Калояново. 13 милиона от тях са предназначени за населените места в община Карлово, които бяха засегнати най-сериозно, обясни Ангел Стоев. Необходими са  още около 60 милиона лева за пълното възстановяване на инфраструктурата – отнесени улици, 14 моста и няколко обществени сгради. „Със служебното правителство работим по въпроса тези средства да бъдат предвидени в бюджета на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС. В момента са отпуснати пари за проектиране, което ще се случи през тази календарна година. През следващата ще започне възстановяването, а оптимистичният вариант е някъде към края на лятото догодина да сме приключили с пълното възстановяване“, допълни Стоев.

В Община Карлово има формиран дарителски фонд, а средствата от него се разпределят от Обществен съвет. С цел постигане на прозрачност и справедливост, в него са включени кметовете и жители на пострадалите села. На последното заседание миналия петък Общественият съвет е приел методика като е разделил нуждаещите се на пет групи. Първа група са тези, чиито къщи не подлежат на възстановяване. Това са девет имота и всеки един от собствениците ще получи по 16 655 лева. Втора група са хората с негодни за обитаване имоти след потопа, но подлежащи на ремонт. Те ще получат по 8000 лева. За трета и четвърта група, които са наводнени имоти с по-тежки и по-леки щети, се предвижда съответно отпускането по 5666 лв. и 3300 лв. Засега няма да се отпускат средства за пострадалите от пета група, които са с наводнени дворове и съборени огради. Целта е по-голяма част от средствата да отидат за най-нуждаещите се в момента, а именно хората с разрушени имоти. Очаква се да бъдат разпределени още 250 хил. лв. от есемеси, част от които, най-вероятно, ще отидат за хората от пета група, обясни областният управител.

До момента в дарителският фонд на Карлово има постъпили 1,5 милиона лева. Очаква се от есемеси да влязат още около 200 000 – 250 000 лв., които ще бъдат преведени по сметката на общината от мобилните оператори.

Във връзка с възникналото обществено напрежение с нарязването и доставката на дървата за огрев, Ангел Стоев даде подробно разяснение.  След бедствието събраният дървен материал е предоставен от държавата безвъзмездно на хората, депониран е на стадионите в селата и е предаден за разпореждане на кметовете на селата. На семейство се полагат по 5 кубика. Хората отидоха със свой транспорт и резачки и си ги прибраха. „В Каравелово организираха взаимопомощ, но в Богдан и Слатина имаше частна инициатива и хора предложиха да нарежат и закарат дървата до домовете им срещу 40 лв. на кубик. Никой не е карал хората да плащат, това е услуга, предложена от кмета на населеното място. Останали са 50-60 семейства, които трябва да си вземат дървата. Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов написа писмо до служебния министър на земеделието за проблема и министър Гечев се ангажира тази седмица да изпрати горски да нарежат безплатно дървата. Призовавам кмета Кабаиванов да осигури безплатен транспорт. Ако не успее да се справи, аз ще се постарая да осигуря и такъв“, заяви още областният управител.

Той съобщи също, че съвсем скоро фирмите, които са работили по разчистването на щетите от наводненията, ще си получат парите. „3 250 000 лева миналия четвъртък са одобрени от Междуведомствената комисия. Утре МС ще одобри сумата и след обнародване в Държавен вестник, средствата  ще бъдат изплатени по сметката на Карлово, оттам общината ще се изплащат.“

Областният управител изказа за пореден път специални благодарности на всички доброволци и военните от 61-ва Стрямска бригада, които се включиха в разчистването на пострадалите села.

Втората тема на брифинга бе свързана с предприетите мерки за превенция  на риска от наводнения на територията на Пловдивска област. В Областна управа  е постъпил доклад на Басейнова дирекция „Източно-беломорски район“, който обследва подробно речните корита на територията на областта. Проблемните участъци са групирани по степен на опасност в три категории, в които попадат над 100 участъка. „Администрацията преглежда този доклад и там, където е необходимо, ще изпратим спешно Междуведомствена комисия да огледа участъците“, обясни  Ангел Стоев. Комисията ще даде препоръки към областния управител за почистването на речните корита, който ще имат задължителен характер.

Ангел Стоев допълни, че вече е провел среща с ръководствата на БДИБР и РИОСВ-Пловдив, в която е обсъден спешния порядък на съгласувателните процедури, касаещи издаването на разрешения за разчистването на коритата. Проведени са разговори и с фирмите, с които договори за почистване са сключени преди време. Фирмата за инвеститорски контрол е потвърдила своята готовност за действие, допълни Стоев.

„Трябва да си напишем домашното и да пристъпим към почистване в сегашния есенен сезон, а не да чакаме зимно-пролетния, когато вече имаме висока вода“, призова Стоев.

Работи се и по изграждане на система за ранно предупреждение за високи води по течението на Чая. Тя ще обхване цялото поречие на реката, за да може при риск от наводнения да се вземат превантивни мерки за опазване живота и здравето на хората, както и тяхното имущество. „Има монтирана метеорологична станция и уред, който следи нивото на водата в Бачково. В момента такива станции и уреди се слагат в Асеновград и Наречен. Оказва се съдействие за поставянето им и в Хвойна и Чепеларе“, каза още Стоев. По думите му препоръчително е такава система да бъде изградена и по поречието на р. Стряма.

Оказано е съдействие на Община Карлово, тъй като след бедствието през септември коритото на Стряма е претърпяло изменения. Вследствие на това са залети земеделски земи и стопански постройки. Предстои изготвянето на компетентно становище от Басейнова дирекция, което ще бъде изпратено до общината. Очакват се действия за връщане на Стряма към предишното и корито.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/