Новини

Областният управител беше домакин на приемната, която омбудсман Мая Манолова организира в Пловдив

Областният управител Здравко Димитров беше домакин на организираната от  националния омбудсман Мая Манолова приемна за граждани, която се състоя днес в сградата на Областна администрация.

Над 50 жители на града и Област Пловдив изложиха своите жалби пред екипа на Манолова. С тази акция и организираната от  Сдружението за правна помощ на потребителите кръгла маса „Българските потребители в европейски условия“, беше отбелязан и Денят на потребителите – 15 март.

По-голямата част от жалбите на гражданите бяха срещу действията на монополистите.

„Трябва да се преустанови рекетът върху потребителите в България, който се налага от симбиозата между монополно дружество, доставчик на обществени услуги – колекторска фирма  и Арбитражен съд. Готова съм за започване на действия срещу клаузи ощетяващи потребителите и ще настоявам арбитражните съдилища да спрат разглеждането на потребителски спорове“, каза Мая Манолова.

Тя бе категорична, че използването на арбитражни съдилища от колекторските фирми е нарушение на правата на потребителите и поясни, че има законова празнота, защото няма регламент кой може да създава такъв съд, на какви изисквания да отговаря той и по какви правила да съди гражданите. „Става дума за схема, която по един незаконен начин се използва от монополни дружества, доставчици на обществени услуги и фирми за бързи кредити, които продават дългове на колекторските фирми. Те от своя страна си създават арбитражни съдилища, които служат на господаря, който ги е създал. Ще настоявам чрез промени в няколко закона, потребителските спорове да се изключат от разглеждане от арбитражен съд“, подчерта омбудсманът.

Едно от най-важните решения, които Манолова взе след срещите си днес, беше че ще сформира работна група с представители на всички организации за защита на потребителите. Целта на работната група ще бъде да изготви и предложи законови промени за борба с т.н. колекторски фирми.

Последна редакция на 16 август, 2016 в 20:59

Skip to content https://www.livechatalternative.com/