Акцент, Новини

Областният управител Здравко Димитров се срещна с новия турски посланик в България Хасан Улусой

Областният управител Здравко Димитров посрещна новия турски посланик в България Хасан Улусой, който направи първата си извънстолична визита именно в Областна администрация – Пловдив.

Областният управител приветства госта и подчерта, че всички заедно полагат усилия за поддържане на добрите междусъседски отношения между нашите два народа. Той благодари за добрата съвместна работа и на Генералният консул на Република Турция в Пловдив Хюсеин Ергани.

Посланика благодари за възможността да реализира тази визита, която е първата извън София. Той също подчерта, че приятелството и добросъседството са фактор, който заздравява връзките между държавите и за това акцентът трябва да пада върху заедното живеене и неговите позитивни страни и извличайки уроци от историята да гледаме напред.

Хасан Улусой сподели, че съпругата му има български корени, защото нейният прадядо е родом от Пловдив и за това този град му е толкова на сърце.

Двамата обсъдиха възможностите за съвместни проекти свързани с опазване на културно-историческото наследство и различни инициативи, които да се впишат в контекста на домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата през 2019 година.

Първата инициатива, която ще се реализира под патронажа на областния управител Здравко Димитров и генералния консул на Република Турция в Пловдив Хюсеин Ергани ще се състои в новата Камерна зала на Областна администрация. На 21 февруари от 18.00 часа тук ще бъде отбелязан Международният ден на майчиния език с многоезична културно-музикална програма, в която ще вземат участие представители на всички етноси, живеещи в Пловдив.

В края на срещата, на която присъстваха и заместник областните управители Евелина Апостолова и Петър Петров, турският посланик Хасан Улусой и областният управител Здравко Димитров си размениха подаръци.

Новият турски посланик в България Хасан Улусой е дипломат от кариерата, ръководел е посолството на Турция в Нигерия от 2012 до 2015 година. След това работи в турското външно министерство. Защитил е докторантура по международна политика. Говори свободно английски и френски, учил е също германски и норвежки език.

Ваня Трингова
Връзки с обществеността
Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605567

 

Галерия

Skip to content https://www.livechatalternative.com/