Акцент, Новини

Областният управител Ангел Стоев посети засегнатите от наводнението райони в Карлово

В понеделник се очаква да бъде изготвена оценката на щетите от бедствието

„Всички институции са мобилизирани и помагат за разчистването на кварталите на Карлово, които през последните два дни пострадаха тежко при обилните валежи. Реакцията на общината е адекватна и съвсем навременна, направена е сериозна мобилизация за възстановяване на наводнените улици и обекти“. Това заяви областният управител на област Пловдив Ангел Стоев след като посети най-засегнатите места в града. Той разговаря с директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов, който също бе на мястото на бедствието. Комисар Николов го увери, че при необходимост, ще бъдат изпратени допълнителни екипи, но на този етап това не се налага. Те благодариха на командира на 61 Стрямска механизирана бригада  бригаден генерал Деян Дешков за оказаната помощ на общината и на населението. По разчистването денонощно работят екипи на пожарната, в това число и 4 екипа от София, 40 военни от 61 Стрямска механизирана бригада и работниците от всички общински предприятия, както и много учители и доброволци. Процесът по разчистването се ръководи лично от заместник-кметовете на Община Карлово Антон Минев и Данка Зидарова-Люртова.

Областният управител се увери, че вече се преодоляват и последиците от снощния пороен дъжд, който доведе до ново преливане на отводнителния канал „Меден дол“. Работи се активно и в двора на Професионалната гимназия по железопътен транспорт,  разчистват наносите по улиците, отводнени са мазетата на пострадалите къщи.

Директорът на гимназията Стефан Филчев е притеснен, че няма да могат да започнат нормално новата учебна година. Областният управител го увери, че веднага след като получи документацията за нанесените щети и необходимите ремонти, ще разговаря с министъра на образованието за спешно отпускане на средства, за да може още следващият месец да започнат ремонтите на пострадалите работилници и класни стаи.

Областният управител съобщи, че в понеделник очаква да получи от Община Карлово оценката на щетите, която Областна администрация веднага ще придвижи към Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към МС, за да може средствата от държавата бързо да стигнат до пострадалите домакинства.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/