Акцент, Новини

Областният управител призова кметовете от областта да подкрепят активно интеграцията на бежанците от Украйна

Още 100 нови украински семейства търсят дом и работа в нашата област, да им подадем ръка, заяви Ангел Стоев

Близо 5 500 са украинските бежанци на територията на Пловдивска област, като се очакват през септември да пристигнат още 100 нови семейства. Част от  тези хора търсят работа и жилища под наем като много от тях имат интерес да живеят в близките населени места край Пловдив. Това стана ясно по време работна среща, която се проведе по инициатива на областния управител на област Пловдив Ангел Стоев и имаше за цел се окаже координирана подкрепа за интеграцията и адаптацията на украинските бежанци в областта. В нея участваха кметове на населени места, които имат готовност да подпомогнат настаняването на бежанците, намирането на работа за тях и осигуряването на места в детските градини и училищата.

В срещата участваха почетният консул на Украйна в Пловдив Димитър Георгиев и Наталия Еллис от фондация „Юкрейн съпорт енд реновейшън“, която ръководи центъра „Втори дом“ в бившата Белодробна болница. От страна на Областна администрация в разговорите се включиха заместник областните управители Даниела Николова и Иванка Петкова и началникът на отдел „Координация и европейска интеграция“ Маргарита Вранкова.

Новата миграционна вълна на бежанците от крайбрежните градове към вътрешността е свързана с приключването в края на септември на програмата за подпомагане на хотелиерите от страна на държавата. В същото време работодателите от индустриалната зона и земеделските фирми се нуждаят от работна ръка и са готови веднага да наемат работници. 

„Целта на тази среща е да създадем директна връзка на г-н Георгиев и фондацията с кметовете на населени места, за да може да се ускори процесът по търсене на работа за хората, които са избягали от ужаса на войната“, обясни Ангел Стоев. Той подчерта, че Община Пловдив трудно може да поеме всички бежанци и затова приветства подходът на фондацията, която обвързва социализацията с бързо започване на работа и включването на децата на бежанците в образователния процес в селищата от агломерацията на Пловдив.

„Войната няма да свърши скоро, а възстановяването на страната ще продължи поне още 5 години след това. Ние не крием това от нашите хора и правим всичко възможно да ги социализираме бързо и да ги включим в курсове за изучаване на български език. Знаем, че до тогава те могат да работят обща работа, но трябва да се включат в пазара на труда“, обясни подхода на фондацията Наталия Еллис.

Кметовете и техните представители бяха подготвили конкретни данни за свободните места в детските градини и училища, възможността за работа за родителите и настаняване. Най-много свободни работни места има в населените места на Община Марица, която има ресурс да поеме и обучението на децата.  По-малки са възможностите в Община Родопи и Община Асеновград, но те също поеха ангажимент да подпомагат комуникацията на фондацията с потенциални работодатели и наемодатели.

В края на срещата областният управител връчи благодарствен адрес на Наталия Еллис за огромната работа, която е поела и върши в подкрепа на своите сънародници. „Наталия има силна мотивация и много добро сърце. От първият ден тя не спира да помага на своите сънародници за тяхната бърза адаптация, да работи с институциите, да откроява проблемите и да търси работещи решения“, заяви областният управител.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/