Акцент, Новини

Ангел Стоев: Започва възстановяване на наводнените селища, две комисии описват щетите

Приемат се документи за обезщетение на земеделските производители, предстои възстановяване на водоподаването

„Започна възстановяване на наводнените селища, две комисии започват да описват щетите по домовете и инфраструктурата. Но най-важно е, че успяхме да спасим хората. Нямаме нито един загинал и пострадал при това широкомащабно бедствие, благодарение на активната подкрепа на армията. Използвахме два хеликоптера, за да евакуираме хората. Включихме и лодки от пожарната. Много благодаря и на Столична община, че ни изпрати три много добре подготвени екипа, които спасиха половината хора. Включиха се много активно военнослужещи от 61-ва Стрямска бригада, както и много доброволци“.

Това заяви областният управител на област Пловдив Ангел Стоев, който направи в неделя отчет след тежките наводнения, при които пострадаха населени места от три общини – Карлово, Калояново и „Марица“. В брифинга участваха също кметът на Карлово Емил Кабаиванов, министърът на земеделието и горите Явор Гечев, директорът на ОД на МВР-Пловдив старши комисар Димитър Балев, директорът  на РД ПБЗН – Пловдив комисар Георги Мангараков и командирът на 61-ва Стрямска бригада ген. Деян Дешков, както и ръководителите на РЗИ-Пловдив, Областна дирекция по безопасност на храните – Пловдив и „Напоителни системи“ – Пловдив.

По думите на областния управител успоредно със спасителните операции върви и вторият етап от координираната работа за осигуряване на подслон на хората, чиито домове пострадала тежко. Те са настанени в кметството на Слатина – 65 човека, в кметството на село Каравелово – 15 човека и шест човека в болницата на Карлово. Останалата част са настанени при свои роднини и приятели, няма хора без осигурен подслон. БЧК осигури 350 00 бутилки по 1.5 л. вода, защото водоснабдяването в бедстващите населени места е прекъснато.

„Започнахме и третия етап, който е свързан с дейности по разчистване, ремонти, обезопасяване. Искаме да избегнем зарази и епидемии, необходимо е да се вземат адекватни мерки и затова са тук директорите на РЗИ и Областна дирекция по безопасност на храните – Пловдив“, подчерта още областният управител Ангел Стоев. Той съобщи още, че е възстановен мостът между село Богдан към село Московец. Малкият мост в Каравелово,  който свързва двете части на  селото, също е възстановен. Работи се за изграждане на временни мостове и се очаква да бъде възстановен пътят между Дъбене и Войнягово.

Областният управител благодари на представителите на българската армия в лицето на 61-ва Стрямска бригада, Авиобазата в Граф Игнатиево и инженерният полк в Пловдив, както и на пожарникарите от РДПБЗН и много доброволци. „Огромна благодарност към хората, които отделят от личното си време и с голямо сърце се включват във възстановителните дейности. Правим организация с общините, за да ги използваме максимално ефективно“, коментира още Ангел Стоев.

По отношение на техниката той съобщи, че има налична такава, но не всички машини могат да се използват в момента, защото водата продължава да се отича, има рядка кал, в която те могат да затънат. Към момента в село Каравелово работят 4 фадроми, 9 самосвала, 2 верижни багера, един камион с щипка, 60 доброволци и 60 войника с 5 резачки. В село Богдан, което беше откъснато от света, има 4 фадроми, 2 самосвала, един верижен трактор, 20 доброволци, 93 войници с още един багер и 4 резачки. В село Слатина в момента има 3 багера, 2 самосвала, 2 камиона с щипки, 40 войника, които разполагат с един багер и четири резачки. От Горското стопанство в Смолян са изпратили 2 камиона с щипки и два багера, „Напоителни системи“ – Сливен са предоставили мощен багер, който вече работи по възстановяването на дигата край Трилистник. „Много фирми също са готови да ни предоставят техника, която ние ще преценим къде и как да включим, така че утре със сигурност на терен ще има два пъти повече машини“, допълни областният управител.

За водоснабдяването Ангел Стоев обясни, че има проблеми, но увери, че ВиК-Пловдив работи активно по въпроса. „Държа да бъда уведомяван за всеки постигнат успех“, подчерта той. Според последните данни от ВиК-Пловдив в селата Розино и Климент се работи по проблемните участъци и до края на вчерашния ден водоснабдяването трябваше да бъде възстановено. Поради заливане на Помпена станция Богдан-Каравелово и Помпена станция Слатина все още няма достъп до тях, но след оттичане на високите води ще започне работа по отстраняването на авариралите съоръжения. На ПС Дъбене 1 в момента се работи по отстраняване на аварията и възстановяване на водоснабдяването. До края на вчерашния ден трябваше да се възстанови цялостното водоснабдяване на Карлово.

„Най-късно след два дни (06.09.22 г.) водоснабдяването ще бъде възстановено, но по-важното е какво ще е качеството на водата. Дотогава призоваваме населението да не използва вода от чешмите“, заяви Стоев.

За загиналите животни той посочи, че те ще бъдат събрани и унищожени по надлежния ред. „Със старши комисар Балев, директорът на ОД на МВР, работим много ефективно, създадена е организация да се охраняват къщите и да не се допуснат кражби. Към местните управления се присъединяват полицаи от Пловдив, които да подпомогнат работата по охраната на имуществото на хората“, подчерта още Ангел Стоев.

Областният управител на Пловдив съобщи, че от понеделник, 5 септември, работа на терен започват две комисии. Първата е комисия по социално подпомагане, която може да отпусне помощ на пострадалите в размер на половин работна заплата. Втората комисия ще оглежда щетите по инфраструктурата и ще състави съответните протоколи, за да направи план-сметка, уточни още Стоев. По думите му той има уверението на министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев, който е председател на Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, че ще я свика веднага, след като общините внесат своите документи.

Областният управител заяви още, че с министъра на земеделието Явор Гечев, който също бе на място в бедстващите райони, са обсъдили подпомагането на земеделските стопани. Вече е създадена организация и в рамките на 10 дни пострадалите стопани ще могат да подадат своите заявления за обезщетения.

„Държавата в лицето на президента Румен Радев, премиера Гълъб Донев и министъра на отбраната Димитър Стоянов, е напълно ангажирана и имаме подкрепата на най-високо ниво. Виждате, че всички институции са мобилизирани“, бе категоричен пловдивският областен управител. Той подчерта, че има и пълната подкрепа на началника на отбраната ген. Емил Евтимов.

„Бедствието трудно можеше да бъде предотвратено при този обилен дъжд. При толкова вода, която се е изляла, едва ли това можеше да се овладее само с конвенционалните методи. Колосални са размерите на това, което се е случило в рамките на няколко часа“, коментира министър Гечев. По последни данни от НИМХ са паднали 200 литра на квадратен метър, което се случва много рядко. „Представете си 25-26 кв. км водосбор по 200 литра за 4 часа. Това са по два бидона на квадратен метър и това по пътя да има язовири“, обясни образно министърът. Той бе категоричен, че проверката ще продължи и ако има и най-малко съмнение дори за неправилни действия, то те ще бъдат обявени публично и ще бъдат взети незабавни мерки. Тече разследване, което ще каже дали има виновни за потопа и ако има, те ще бъдат наказани.

По разпореждане на Явор Гечев вече е започнала вътрешна проверка за извършваната сеч в района на Карлово. „До момента резултатите показват, че в землищата на двете най-силно засегнати от обилните дъждове села – Каравелово и Богдан сечите, които се извършват, са на малка площ“, заяви министърът на земеделието. По думите му провежданата сеч е с ниска интензивност и запазване на постоянното горско покритие, с изключение на 16 дка окончателна сеч. Там вече има млада гора с височина на подрастващите дървета 1 м. Голяма част от планираната сеч не е приключила, като всички действия са в съответствие с 10-годишния план, изготвен по изискванията на действащото горско и екологично законодателство.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/