Акцент, Новини

Зам.-министър Чамбов и областният управител откриха 27-то издание на „Природа, лов, риболов” и изложбата „Цветна пролет“

Участват над 70 фирми, специален акцент е експозицията от ловни трофеи на Ловно-рибарския съюз и горското училище  в Палата 7

Заместник-министърът на земеделието инж. Валентин Чамбов откри 27-то издание на Международната изложба „Природа, лов, риболов” и специализираната изложба „Цветна пролет“ в присъствието на областния управител на Област Пловдив Ангел Стоев,  изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по горите инж. Стоян Тошев, кмета  на Пловдив Здравко Димитров, председателя на Общинския съвет Александър Държиков и други официални лица. Началото беше поставено със спектакъл на  прабългарски ловни умения, подготвен от Школа за оцеляване „Багатур“.

„Необходимо е строго прилагане на националното законодателство, за да бъде опазен дивечовият ресурс, затова Министерството на земеделието  и Изпълнителната агенция по горите,  с участието на други заинтересовани страни, правят регулярни проверки за установяване на нарушения, извършвани от бракониери“. Това заяви при откриването зам.-министър Чамбов. Той подчерта, че приходите от организиран ловен туризъм за 2022 г. възлизат на повече от 6 млн. лева.  „Генетичният потенциал, притежаван от дивеча, обитаващ територията на страната, ни е признат в световен мащаб. Сигурен съм, че участията в международни изложения като днешното могат да разгърнат потенциала на ловния ни туризъм занапред“, каза още заместник-министърът.

По думите му популяризирането на българската природа, част от която е българският дивеч, е значима кауза, доказателство, за което е участието на Министерството на земеделието и държавните предприятия, Изпълнителната агенция по горите и Съюзът на ловците и риболовците като съорганизатори на изложбата.

Повече от 70 фирми – производители и търговци, участват в изложбата „Природа, лов, риболов“, която започна  днес и ще продължи до неделя в Международен панаир – Пловдив. Изложението представя сегменти от зелената икономика и от индустрията за свободното време. Специализираната изложба „Цветна пролет“ също започва днес и ще включва новостите във флористиката, овощарството, озеленяването и ландшафтната архитектура. „Природа, лов, риболов“ представя всички браншове, свързани с ловния, риболовния и алтернативния туризъм. Партньори на тазгодишното издание са Изпълнителната агенция по горите, държавните горски предприятия и Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България“ (НЛРС-СЛРБ). Световни компании предлагат артикули за спинингов риболов, речен и морски риболов, фидер риболов и много други рибарски принадлежности. 

Специален акцент в изложението е 125-годишнината на НЛРС-СЛРБ, на която е посветена експозиция в Палата 7. Изложбата има образователен характер и е подходяща за деца и ученици, които могат да научат много полезни неща за дивата природа, обясни на официалните лица председателят на УС на НЛРС-СЛРБ Васил Василев. В специално оформеното горско училище деца ще бъдат обучавани да къмпингуват безопасно, да разпознават следи и звуци от диви животни, да се ориентират в гората и да я пазят от пожари.

В седма палата е представена и Осмата национална трофейна изложба на паднали дивечови рога. Посетителите ще могат да видят 613 трофея, четири световни рекорда на трофеи от благороден елен, най-тежкият трофей в света и всички национални рекорди от видове елени, дива свиня, муфлон и вълк. Най-старият ловен трофей в света – рога от Тур, открит в България, е най-голямата атракция за ловците. „Древната находка се датира от 5-ото хилядолетие пр. Хр. и е открита в гроб на вожд-ловец във варненския некропол, от археолога Иван Иванов. Турът /Bos Primigenius/ е изчезнал вид див бивол с тегло 1500 кг, височина 2 метра и дължина 3,3 метра.  Сред другите атрактивни трофеи в изложбата е световният рекордьор от дива свиня. Тя е отстреляна от Тодор Живков през 1986 г. в местността Карамуш в Родопите.  

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/