Акцент, Новини

Ангел Стоев: Държавата наема още строителна техника за разчистване пострадалите села в Карловско

Търсят се транспортни фирми, които да поемат ежедневното извозване на 210 деца до училищата в Карлово

„Обръщам се към строителните фирми да предоставят под наем още техника с водачи за разчистването на най-тежко пострадалите от наводнението села в Община Карлово. Необходима е не само тежка механизация, но и малка техника, която да влезе в домовете на хората“. Това призова областният управител Ангел Стоев като уточни, че за целта е осигурено финансиране от държавата. Той помоли строителните компании, които имат възможност да се обадят на телефона на областна управа „Доброволци за Карлово“ – 0879 182 250, за да получат допълнителна информация за реда и условията за наемане.

Търсят се спешно и транспортни фирми, които да осигурят ежедневното  извозване на 210 деца до училищата в Карлово, съобщи още областният управител. Той подчерта, че началото на учебната година е под въпрос, защото нито една фирма не е участвала в процедурата, обявена от общината. Нека желаещите отново да се свържат с телефона на областна управа за координация на доброволците и помощта от фирмите.

Продължават възстановителните дейности в най-тежко пострадалите от наводнението села в Община Каравелово – Богдан, Каравелово и Слатина. 120  строителни машини работят на терен и разчистват улиците и участват в  укрепването на речните корита.

Продължават аварийните  работи за възстановяване на електрозахранването и водоподаването в засегнатите села като само в Слатина са отстранени напълно.

В Каравелово на 100 от домовете и сградите има ток, с изключение на уличното осветление. Причината е, че пороят е отнесъл стълбовете и за тяхното изграждане е необходимо време. В половината от селото вече има и вода, от ВиК-Пловдив уверяват, че до края на деня ще има и в останалата част.

В Богдан ток има в 70 на сто от къщите, а в половината има вода. Уверенията и на двете дружества е, че работят с усилени темпове, за да възстановят електрозахранването и водоподаването за цялото село.

На този етап водата се използва само за почистване. От РЗИ-Пловдив всеки ден взимат проби, но все още не е годна за пиене и петте пострадали села.

„На този етап има осигурена минерална вода, но тя е на привършване, затова всяка помощ от бутилиращите компании, сдружения и граждани е добре дошла“, подчерта областният управител.

Извършена е дезинфекция на улиците и всички публични пространства и обществени сгради, а от днес започва пръскане по домовете, за да не плъзнат зарази.

В разчистването на населените места днес отново работят над 120 военнослужещи от 61-ва Стрямска бригада и ВВС. Като 40 работят в Каравелово, 20 в Слатина, 40 в Богдан и 20 военнослужещи са в резерв с цел осигуряване на разтоварителни дейности на помощи, пристигащи от БЧК.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/