Акцент, Новини

Заместник областният управител Иванка Петкова уважи откриването на учебната година в Аграрен университет -Пловдив

С тържествена церемония в Аграрен университет-Пловдив откриха новата учебна година 2022/2023 в присъствието на министъра на земеделието Явор Гечев, заместник областния управител Иванка Петкова, представители на дипломатическия корпус и местната власт, на изследователски центрове, фирми партньори, ректори на пловдивски висши училища.

„Убедени сме, че иновативното образование, което предлагаме, ще ви гарантира знания, предприемачески умения, компетентност и качества, за да бъдете успешни в един сложен свят, изправен пред технологични, културни, икономически и демографски промени“. Това каза в приветствието си, отправено към първокурсниците, ректорът на висшето училище проф. Христина Янчева. Тя подчерта, че това е първият випуск след сертифицирането на Аграрния университет за първия зелен университет в Европа по агрономически, био технологически и природни науки. Висшето училище е единственото в България, включени в Европейски университетски алианс UNIgreen.

„Като първокурсник стоях някъде на последните редове, не знаех какво искам от живота и думите на преподавателите, че някъде в залата стои бъдещия министър на земеделието, ми звучаха странно“, заяви в словото си служебният министър на земеделието Явор Гечев. „Младежката емоция, дори наивността има не просто място, тя дърпа към нови светове, които ние заедно трябва да откриваме, отбеляза министърът. Гечев сподели, че има самочувствието, че знанията му не са по-малки от тези на западните му колеги, защото е имал страхотни преподаватели и възможността да научи много в университета. Да напомня, че някъде измежду вас стои бъдещия министър на земеделието“, завърши той.

Заместник областният управител Иванка Пекова връчи поздравителен адрес по случай откриването на учебната година от името на областния управител Ангел Стоев. „Климатичните предизвикателства поставят все по-сериозни предизвикателства пред аграрната наука и практика. Затова съм щастлив, че днес толкова много млади хора избират да свържат бъдещия си професионален път със селскостопанския сектор“, се казва в адреса на областния управител. В него той се обръща към всички студенти, магистри и докторанти като казва, че избирайки Аграрния университет са направили много важен избор, защото именно селскостопанският сектор е в центъра на кръговата икономика и био-базираната индустрия и развитието на регионите. „Той е сред най-динамично развиващите се по отношение на модернизацията, роботизацията, цифровата и дигиталната трансформация. Бъдещето буквално е във вашите ръце, защото от  развитието на приложната и  върхова наука, зависи как аграрният сектор ще пренесе човечеството в следващата епоха“, казва още в обръщението си Ангел Стоев.

С почетното звание „Доктор хонорис кауза“ беше отличен д-р Джон Бел, директор на отдел „Healthy Planet“ при Генеална дирекция „Научни изследвания и иновации“ на Европейската комисия.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/