Акцент, Инициативи, Новини

Ученици наредиха 55 картини за Деня на будителите в Областна управа

Петдесет и пет картини на възпитаници на пловдивското училище „Цар Симеон Велики“ украсиха сградата на Областна администрация. Това е първото събитие от поредицата инициативи, които училището подготвя по случай предстоящата си 55-ата годишнина.

Изложбата  „Есенна мозайка“, която се провежда под патронажа на областния управител Ангел Стоев,  бе открита  в навечерието на Деня на народните будители и затова част от картините в нея са посветени на българските просветители, книжовници и революционери. В експозиция са включени графики и акварели на ученици от 1 до 9 клас, както и картини на възпитаничка на училището, която вече е студентка по изобразително изкуство.

„Благодаря, че дадохте живот на нашата административна сграда. Вашите творби са доказателство, че българският дух е жив, а вашият талант ни дава надежда, че България ще я има и ще пребъде“. Това заяви в обръщението заместник областния управител Даниела Николова  към учениците  от СУ „Цар Симеон Велики“, които изпълниха сградата за откриването на изложбата. Като бивш възпитаник на училището тя сподели, че е получила много стабилна основа и за по-нататъшно развитие. Тя благодари на съвременните будители – учителите, които дават на децата знание и им помагат да се формират като личности.

„Мили деца, вие носите огънчето, което ни пренася в бъдещото и ние, вашите учители, винаги ще стоим зад вас и ще ви подкрепяме. И не забравяйте, че сте наследници на вековен народ, запазил своя език и култура дори в годините на робство и безправие. Нека помним нашите просветители, книжовници и революционери и техния принос за запазване и издигане на българската духовност“. С тези думи се обърна към учениците си директорът Руси Баташки и благодари и на Областна администрация за възможността да представи творческите успехи на децата от СУ „Цар Симеон Велики“.

Освен таланти в областта на изобразителното изкуство, училището има и изявени музиканти. Вокалните изпълнения на най-малките бяха аплодирани бурно от по-големите съученици и гостите на събитието, сред които много родители, представители на администрацията и граждани. Аплодисменти получиха Ивета Ташева, която рецитира стихотворението на Евтим Евтимов „Отец Паисий обикаля още“, както и единадесетокласникът Пламен Даскалов, който изпълни на кавал известни фолклорни песни.

Картините ще бъдат изложени във фоайето на администрацията до 3 ноември.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/