Акцент, Новини

Областният оперативен щаб предложи грипна ваканция за учениците на територията на Пловдивска област

Заради усложняващата се епидемична обстановка се удължава и грипната епидемия, съобщи заместник областният управител  Даниела Николова

Заради усложняващата се епидемична обстановка Областният оперативен щаб (ООЩ) предлага на РЗИ-Пловдив да издаде заповед на територията на областта грипната епидемия да бъде удължена, а учениците да излязат във ваканция от сряда. Това съобщи заместник областният управител на област Пловдив Даниела Николова след съвместно заседание на щаба към РЗИ-Пловдив и ООЩ.  В брифинга участваха също директорът на РЗИ-Пловдив д-р Сийка Димчева и Антоанета Кръстанова, представляваща  РУО-Пловдив.

„Призоваваме родителите и учениците да се съобразят с препоръките на лекарите и специалистите и да избягват посещения в търговските центрове и затворени помещения, за да се ограничи разпространението на грипа и острите респираторни заболявания, които в момента циркулират“, заяви Даниела Николова.

„Препоръчваме да се носят маски в лечебните заведения, аптеките и дрогериите, както и на местата, където има струпване на много хора“, апелира д-р Димчева.

На база изразените становища по компетентност от всички представители на щаба беше взето решение за удължаване на  временни противоепидемични мерки на територията на област Пловдив срещу разпространението на грип и остри респираторни заболявания, считано до 31.01.2023 г. вкл., както следва:

  1. Преустановяване на плановите консултации на здрави бременни жени и деца.
  2. Преустановяване на профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации, които се извършват от общопрактикуващите лекари.
  3. Преустановяване на свижданията в лечебните заведения.
  4. Провеждане на стриктен ежедневен филтър в детските заведения, като болните деца ще се връщат по домовете. Недопускане на работата заболели лица от персонала. Засилена текуща дезинфекция на повърхности, играчки и други и често проветряване на помещенията.
  5. Преустановяване на посещенията на външни лица в социалните домове и домовете за резидентна грижа.

На база на данните за нарасналата заболеваемост ООЩ  предлага  да се преустанови присъствената форма на обучение на учениците в Област Пловдив за периода от 25.01. до 31.01.2023 г. включително. За същия период се преустановява и провеждането на  извънкласни занимания и организирани дейности с ученици, включващи посещения на музеи, изложби, природни обекти и други мероприятия с културна, спортна, опознавателна и възпитателна цел, планирани екскурзии, зелени училища, туристически пътувания и др.

По данни на РУО-Пловдив броят на отсъстващите ученици към 20 януари е 20,06 % при 13.57% за миналата седмица, а при педагогическия персонал е 7,72% при 5.23% от предходния период.

РЗИ-Пловдив следва да издаде заповед за въвеждане на противоепидемични мерки на територията на Областта.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/