Акцент, Новини

Даниела Николова се включи в шествие на пловдивската Хуманитарна гимназия в чест на светите братя Кирил и Методий

Ученици и учители от хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ в Пловдив излязоха вчера на шествие с иконата на светите братя Кирил и Методий. Към празничната церемония се  присъединиха заместник областният управител Даниела Николова и директорът на гимназията Емил Начев.

Точно в 17 часа камбаните на църквата „Св. Св. Кирил и Методий“ празнично зазвъняха. Заедно с тях засвири и сборният оркестър от деца от НУМТИ „Добрин Петков“, Музикална къща „Дивизи“, Детската къща и Центъра за настаняване от семеен тип „Майка Тереза“, „Върви, народе, възродени“ запяха децата от хор „Детска китка“ към ОДК – Пловдив.

Под звуците на химна на буквите гимназистите направиха изненадващ флашмоб като съединиха три лъча от бели, зелени и червени балони в символичен трикольор. Градският духов оркестър, иконата на училището и школските знамена поведоха шествието от ученици и учители към църквата „Св. Богородица“ в Стария град, където точно преди 172 години е осветена иконата на Светите равноапостоли.

Всяка година на 10 май възпитаниците на елитната гимназия всяка година засвидетелстват почитта си пред паметника на славянските първоучители. Училището е първото в страната, което преди 172 години празнува деня на светите братя. По предложение на Найден Геров, основаното от него през 1850 година Пловдивско епархийско училище, е приело името на славянските първоучители Кирил и Методий. Така денят се превръща в патронен празник на училището, а първото честване се е състояло през 1851 година. Пет години по-късно, Йоаким Груев предлага Денят на светите равноапостоли да стане официален празник на всички български ученици.

Тази година е паметна, защото се навършват 200 години от рождението на Найден Геров, който е един от големите ни будители, писател, езиковед, фолклорист и създател на едно от първите класни училища в България  Найден Геров.

Тържествата в чест на Солунските братя ще продължат и на 24 май, като в тях ще се включат всички пловдивски училища.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/