Акцент, Новини

Областният оперативен щаб удължава грипната епидемия, учениците се връщат в клас след края на срочната ваканция

Наблюдаваме спад на заболеваемостта, но все още не сме излезли от критичната зона,  заяви областният управител Ангел Стоев

Осреднените данни за заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания на територията на Пловдивска област остават над допустимите норми и това налага удължаване на грипната епидемия до 10 февруари. Учениците се връщат в клас след срочната ваканция, защото в тяхната възрастова група се наблюдава сериозен спад на заболеваемостта. Това стана ясно след съвместно заседание на Областния оперативен щаб и медицинския щаб на РЗИ-Пловдив.

Наблюдаваме спад на заболеваемостта, но все още не сме излезли от критичната зона,  заяви областният управител Ангел Стоев. Общата констатация бе, че превантивните мерки дават резултат, но за да има устойчива тенденция, е необходимо те да останат в сила, коментира директорът на РЗИ-Пловдив д-р Сийка Димчева.

Според последните данни най-висока е заболеваемостта във възрастовата група над 65 години и продължава да расте, висока остава и в групата от 30 до 64 г. Драстичен спад има във възрастовите групи от 0 до  4 г. и от 5 до 14 г., значително намалява и в групата от 15 до 29 години. 

В болниците има достатъчно свободни легла, а в аптечната мрежа няма недостиг на лекарства.

На база изразените становища от всички представители на щаба беше взето решение за удължаване на временните противоепидемични мерки на територията на област Пловдив срещу разпространението на грип и остри респираторни заболявания, считано до 10.02.2023 г. вкл., както следва:

  1. Преустановяване на плановите консултации на здрави бременни жени и деца.
  2. Преустановяване на профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации, които се извършват от общопрактикуващите лекари.
  3. Преустановяване на свижданията в лечебните заведения.
  4. Провеждане на стриктен ежедневен филтър в детските заведения, като болните деца ще се връщат по домовете. Недопускане на работата заболели лица от персонала. Засилена текуща дезинфекция на повърхности, играчки и други и често проветряване на помещенията.
  5. Преустановяване на посещенията на външни лица в социалните домове и домовете за резидентна грижа.

РЗИ-Пловдив следва да издаде заповед за въвеждане на противоепидемични мерки на територията на Областта.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/