Акцент, Новини

Министър Шишков и Ангел Стоев инспектираха важни инфраструктурни обекти в Пловдивска област

Резултатите: Започва спешен ремонт на язовирната стена на „Тополово 2“ ,  проверява се качеството на настилката на пътя Югово – Лъки, стартира проектът за подмяна на водопроводната мрежа на Брестовица

Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков и областният управител Ангел Стоев инспектираха в петък важни инфраструктурни обекти. Резултат на това започва спешен ремонт на язовирната стена на „Тополово 2“,  разпоредена е проверка  за качеството на настилката на пътя Югово – Лъки и е даден стартът на дългоочаквания проект за подмяна на водопроводната мрежа на Брестовица.

Язовир „Тополово 2“ в община Асеновград е само един от 84-те потенциално опасни язовира (общо 400 в цялата страна), които  са ремонтирани незаконно – без необходимите строителни  книжа и контрол, обяви министър  арх. Иван Шишков по време на инспекцията. Той цитира заключението на Дирекцията за национален строителен контрол, която е извършила проверка на малка част от опасните язовири, за чийто ремонт държавата е отпуснала половин милиард лева.

„Тополово 2“ е буквално разрушен, след като в хода на ремонтните дейности се случва авария, която разрушава язовирната стена. В момента съоръжението е празно и по него не се работи. Министър Шишков коментира, че този язовир е показателен за това как държавата си е позволявала да строи незаконно в периода 2019 – 2021 г.  Той подчерта, че при яз. „Тополово 2“, освен ремонт на ремонта, ще се наложи и ремонт на аварията. „Държавата е осигурила пари, възложила е проектиране, има изготвен проект, но впоследствие проектите не са одобрени, а започват незаконни ремонт – без надзор, контрол и официално въвеждане в експлоатация“, каза арх. Шишков. Той увери, че аварията на яз. „Тополово“ 2 ще бъде отстранена законно, тъй като от юли м.г. има разрешение за строеж.  В проверката на съоръжението се включиха също заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Шушков, началникът на Дирекцията за национален строителен контрол инж. Деляна Панайотова, заместник-кметът на Община Асеновград инж. Стоян Димитров и др.

„Много пъти коментирах проблемите с незаконните ремонти на пътища и язовири. Предложих на Народното събрание текстове, за да можем да ги обявим за търпими и да продължим с дейностите, но хората, които ни вкараха в строителния капан, отказаха да подкрепят законите промени“, посочи арх. Шишков. И допълни, че заради липсата на правна рамка няма как да се завършат незаконно започнатите ремонти.  

Незаконен е ремонтът и на „Пътят Югово-Лъки, който министърът определи като бутафория. По думите му отсечката от път III-861 Югово –Лъки – област Смолян, не е единичен, а емблематичен случай  за начина, по който са извършвани основни ремонти с възлагане за текущи. „Ремонтът е извършен без одобрен проект, без разрешително за строеж и строителен надзор“, подчерта  арх. Шишков. Поръчката за пътя Югово – Лъки е направена от бившето ръководство на Агенция „Пътна инфраструктура“ в периода от 2018 г. до началото на 2021, уточни той и заяви, че други служби ще търсят отговорността за всички тези проблеми.

По време на огледа беше взета за изследване ядка от асфалтовото покритие и проби от земната основа, за да се разбере как е направен пътят в дълбочина и дали отговаря на изискванията по проекта. „Надяваме се поне асфалтът и земната основа да са добре, но за съжаление пътят е осеян с камъчета и с парчета от скали. Това е така, защото пътят е разширен повече от метър и скалната маса не е укрепена както трябва. Освен всичко останало, няма и изпълнено отводняване и този път след няколко години няма да е в това състояние, което ние ще искаме. Обезпокоени сме от това, което виждаме и ще направим предписания“, допълни арх. Шишков.

50 млн. лева е стойността на целия участък от 31 км. Половината от тях – 25 милиона лева, вече са разплатени от последния редовен кабинет по решение на НС. Министър Шишков беше категоричен, че останалите 25 милиона няма да бъдат платени. И припомни, че докато не се намери законово решение на казуса, ще се разплаща само извършеното законно строителство.

Министър Шишков съобщи също, че наскоро е била направена проверка в началото на автомагистрала „Хемус“ и там резултатите са по-фрапиращи отколкото на магистрала „Тракия“. Там не става въпрос за незаконно строителство, но резултатите от ядките и от земната основа са още по-лоши отколкото от проверката, която е била направена на „Тракия“, уточни арх. Шишков и коментира, че вложеният асфалт е по-малко от изискваното, както и че се установява влагане на шлака от „Кремиковци“. „Очевидно това, което се говореше в публичното пространство, започва да излиза като факти“, заключи регионалният министър.

В проверката на съоръжението се включиха също заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Шушков, началникът на Дирекцията за национален строителен контрол инж. Деляна Панайотова, заместник-кметът на Община Асеновград инж. Стоян Димитров и др.

Инспекцията приключи с представяне на проекта за подмяната на водопроводната мрежа на село Брестовица. С неговото изграждане ще се реши дългогодишния проблем с влошеното качество на водата в населеното място заради завишените стойности на манган. Министърът съобщи, са осигурени средства за стартирането на обекта.  Като начало ще бъдат отпуснати 11 млн. лв. от „Български ВиК холдинг“ ЕАД, а за останалата част от парите ще се търси възможност да се осигурят от бюджета  на МРРБ.  Първо ще бъдат изцяло подменени довеждащите водопроводи, след което ще се подменя и вътрешно водопроводната мрежа. Новите водопроводи ще бъдат свързани с  трите нови сондажни кладенеца, които бяха изградени  в края на миналата година с финансиране от община Родопи за  водоснабдяване на Брестовица и Кадиево.

Предстои да се проведат обществени поръчки за избор на изпълнител, съгласно изискванията на закона, тъй като всичко ще бъде качествено и по закон, подчерта той.

В срещата участие взеха зам.-министър Николай Шушков, изпълнителният директор на „Български ВиК холдинг“ ЕАД Ирена Георгиева, кметът на община Родопи Павел Михайлов, кметът на селото Любен Радев и др.

В проверката на съоръжението се включиха също заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Шушков, началникът на Дирекцията за национален строителен контрол инж. Деляна Панайотова, заместник-кметът на Община Асеновград инж. Стоян Димитров и др.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Последна редакция на 20 февруари, 2023 в 15:07

Skip to content https://www.livechatalternative.com/