Акцент, Новини

Пловдив и Карлово почетоха Апостола

Областният управител Ангел Стоев се включи в официалните чествания по случай 150-годишнината от гибелта на Васил Левски

Пловдив и Карлово почетоха 150-тата годишнина от гибелта на Апостола на Свободата Васил Левски с официални чествания на 17 и 18 февруари.

Официалното честване в Карлово се състоя в събота на площада, носещ името на Апостола с приемане на почетния строй на 61-ва Стрямска механизирана бригада.

„Как днес звучи мисълта на Апостола, че народните водачи трябва да се уважават един друг, да говорят помежду си и да си казват кривиците, за да върви народното дело? Дали сме научили уроците на историята? Това, по-трудното, е за мъжете и жените, които избираме да ни управляват. Защото за тях духовното наследство, което Левски ни оставя, е най-важното. Интересите на Отечеството са най-важни! 150 години след мъченическата смърт на Апостола ние навеждаме чела и се прекланяме отново пред неговия живот, пред неговото дело, пред неговата саможертва, пред неговия висок морал! Поклон, Апостоле! Да бъде светла и вечна паметта му! Бог да пази България!“ С тези думи кметът на общината д-р Емил Кабаиванов се обърна към стотиците, дошли на 18 февруари на възпоменателната церемония на площад „Васил Левски“.

Слово произнесе и вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Той припомни делото на Апостола, неговите завети и послания, непреходни и актуални днес.

В подножието на паметника на Апостола застанаха също министърът на културата Найден Тодоров, областният управител на област Пловдив Ангел Стоев, председателят на Общински съвет Карлово Доньо Тодоров, общински съветници, командирът на Сухопътни войски генерал-майор Деян Дешков, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада – бригаден генерал Маргарит Михайлов, Негово високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, кметове на общини и населени места, представители на културни и просветни институции, граждани. С падане на колене присъстващите почетоха паметта на най-великия българин. Възпоменателната церемония завърши със заря в небето над Карлово.

В НЧ „Васил Левски-1861 г.“ бе представен възпоменателният спектакъл „С моята кончина не свършва пътят, който трябва да извървите“ на Средно училище „Васил Левски“.

С Архиерейска света литургия и панихида в памет на Апостола, отслужени в храм „Успение на Света Богородица“ от Знеполски епископ Арсений – викариен епископ на Пловдивския митрополит Николай, започнаха проявите на 18 февруари.

В Историческия музей бе открита изложба „Отдадени на Отечеството – Иван Грозев – съратник на Апостола“, представяща документи от архива на музея. Квартет „Светоглас“ изпълни църковни песнопения „В памет на Васил Левски“ в залата на Обредния дом.

С митинг-поклонение на 19 февруари завършва възпоменателното отбелязване на 150 години от гибелта на Апостола.

Ден преди това, на 17 февруари, в подножието на Бунарджика, Пловдив се поклони пред Апостола на Свободата.

Във военната церемония на общоградското честване участваха представителни формирования от 3-та авиобаза „Граф Игнатиево“ – почетна рота, военен духов оркестър и венценосци, членовете на комитет „Родолюбие“, Общински комитет „Васил Левски“ и Сдружение „Традиция“. Строят прие генерал-майор Явор Матеев – командир на „Съвместното командване на специалните операции“ и началник на пловдивския гарнизон.

 Тази година официалното слово бе произнесено от Емил Георгиев Манчев, ученик в XI „а“ клас на ЕГ „Пловдив“. Силните му думи за делото на Апостола просълзиха граждани и  За да почетат делото и паметта на Апостола и да положат венци и цветя пред паметника на Васил Левски бяха кметът на град Пловдив Здравко Димитров, областният управител д-р Ангел Стоев, Председателят на Общински съвет-Пловдив – инж. Александър Държиков, генерал-майор Явор Матеев – командир на „Съвместното командване на специалните операции“ и заместник-кметове на общината, кметове на райони, общински съветници, ученици от пловдивски училища, две детски градини, граждани, политически, обществени организации и медии.

Многобройни венци и цветя бяха положени и от името на държавни и общински структури, съюзи, сдружения, комитети, почетни консули, политически партии, от множество признателни граждани. Както всяка година с едноминутно мълчание и падане на колене, пловдивчани отдадоха почит пред саможертвата на Апостола на свободата Васил Левски.

Вижте пълния текст на словото, произнесено от Емил Георгиев Манчев, ученик от 11а клас на ЕГ ,,Пловдив‘‘:

ЛЕВСКИ

Васил Иванов Кунчев, Васил Левски, Дякон Игнатий, Апостола – всички те назовават един човек, един герой, определен от поета като един син на майката родина. Ето че сме се събрали на този ден, за да почетем именно неговото дело, самоотверженост и себеотрицание, неговия свят подвиг в името на българския народ, в името на една по-добра България. Ние сме тук, за да отбележим 150-годишнината от смъртта на човека, положил основите на последвалите борби за национално освобождение. А както знаем – ако основите не са здрави, съоръжението рухва.

Отивайки на среща със смъртта, изправен гордо пред ,,черното бесило‘‘, Левски изрича последните си думи пред отец Тодор Митов: ,,Каквото съм направил, в ползу народу е.‘‘

Парадоксално или не, поне според историческите извори, никой от същия този народ не се притичва на помощ – дали поради робски страх, дали защото е зает да търси белите меджидиета в дълбоките преспи край Къкрина, както предполага в един свой разказ писателят Йордан Радичков. Апостола остава сам, но погледът му е насочен нагоре, към небето, към вечността, към нас, идващите след него.

Век и половина по-късно ние сме тук и сякаш се успокояваме, че сме върнали стореното, че сме се отплатили.

Да, тук сме. Да, припомняме неговото дело. Да, поднасяме цветя и венци. Но това само за ден, за няколко часа даже. Ще го повторим още два-три пъти – в деня на рождението му, на националния празник. Ще закачим портрет на стената. От време на време ще спрягаме неговото име. Дали обаче това е достатъчно? И дали е истинско?

Вазов ни казва, че бесилото е обезсмъртило героя – но безсмъртието не е ли вечно, постоянно, или се проявява само когато можем да извлечем полза, да си послужим с него като индулгенция?

Госпожи и господа, уважаеми съграждани,

Левски ни завеща идеята си за ,,чиста и свята република‘‘. Да се огледаме наоколо и да помислим – постигнахме ли я? В замяна на толкова много, той поиска само едно от нас – успяхме ли? А как да отговорим днес на онова Народе????, написано в джобното му тефтерче и незаглъхващо век и половина вече?

Ние, българите, сме благословени да бъдем наследници на големи фигури, истински патриоти, поставили благото на народа пред самите себе си. Такива, за които българщината е дълг. Вместо да последваме техния пример, ние ги превръщаме в нарицателни имена, омаловажаваме тяхната любов към България, но не защото я отричаме, а защото ние самите не я притежаваме. Ако е така, напразни ли са били жертвите на хиляди българи, борили се за свободата, целостта и суверенитета на нашата страна? Заслужаваме ли да се наречем потомци на такива велики личности?

Какъвто и да е отговорът, днес ние, събралите се на това място, отдаваме дълбока почит на може би най-великия българин, чийто образ е пренасян с години в народните сърца. В едно от своите писма до Любен Каравелов Апостола изповядва идеята си, че в България трябва да цари братство без оглед на вяра и народност. Затова, ако искрено се прекланяме пред делото на Левски, нека загърбим различията, които пречат на общата ни работа, и да позволим то да ни свърже като нишка, здрава и неразрушима. Да направим крачка напред към изконната мечта на Апостола – една обединена и сплотена България, открита към съседите си и към света.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/