Новини

Здравко Димитров награди шампионите от XXI Държавни игри на спортистите от малките селища

Областният управител посрещна в залата на Областна администрация – Пловдив шампионите от XXI Държавни игри на спортистите от малките селища, които се проведоха от 01 до 21 юли в гр. Перущица.

Здравко Димитров връчи грамоти на треньорите и капитаните на представителните отбори от областта, завоювали четири шампионски титли: баскетбол – с. Рогош, волейбол – с. Тополово, хандбал – с. Труд и футбол – с. Брестник. Почетни грамоти получиха и завоювалите третите места в класирането отбори: баскетбол – гр. Раковски и гр. Перущица, както и отборът по тенис на маса от с. Поповица.

В XXI Държавни игри на спортистите от малките селища има и отличени индивидуални състезатели: Баскетбол: Най-перспективен състезател – Иван Петков/Раковски/, Реализатор – Стоян Итов /Рогош/, Най-полезна за отбора си – Весела Грозданова/Перущица/; Волейбол: Най-добра нападателка – Даяна Кацарова / Тополово/, Най-добра разпоредителка – Йоана Караджова /Тополово/, Футбол: Най-добър вратар – Атанас Ячков /Брестник/, Най-добър защитник – Кристиян Чобанов /Брестник/, Голмайстор – Митко Илиев /Брестник/; Хандбал: Най-добър вратар – Жоро Уржинов /Труд/, Най-полезен за отбора си – Станислав Рашев/Труд/, Най-малък състезател – Запрян Запрянов /Труд/.

„Трябва да се гордеем с тези успехи, защото тази година в прегледа на спортната младост участваха 805 спортисти от 53 селища, представени в осем вида спорт: лека атлетика, борба, баскетбол, волейбол, тенис на маса, футбол, хандбал и шахмат, а Пловдивска област е на първо място със седем медала в неофициалното комплексно класиране“, изтъкна областният управител.

На срещата присъстваха кметът на  Перущица Ради Минчев, който е и председател на организационния комитет, доайена на спортните треньори от малките населени места Минчо Томов от с. Поповица, чиито отбори участват в 20 поредни издания и главният ръководител и организатор на Държавните игри на спортистите от малките селища Стоян Караиванов.

„В славната история на българския спорт, спортистите от малките селища са без алтернатива, защото са извор на таланти за елитния спорт и с най-голям принос за бъдещи олимпийски и спортни шампиони. Кой не е чувал за спортните успехи на Пенка Стоянова, Асен Златев, Николай Бухалов, Ваня Гешева, Стоян Ненчев, Тошко Неделев и още десетки други спортисти, прославили българския спорт по целия свят. Като бивш спортист и деятел на спорта считам, че има ли спортни успехи на територията на Пловдивска област, ще ги има и в България, и на международните спортни терени. Поздравявам Ви за успехите с пожелание да ги съхраните и утвърждавате, защото спорта учи на дисциплина и толерантност, които ни липсват в последните години“, заяви в приветствието си областният управител.

Той не скри и разочарованието си от недобрата спортна база в по-голямата част от малките населени места, на която се налага да тренират бъдещите спортни дарования и изрази надеждата, че държавата най-сетне ще застане зад спортните клубове в селищата, защото те са извор на таланти. „Спомням си, че когато държавата стоеше зад спорта идваха делегации от чужбина, за да почерпят от нашия опит, а сега тези нации са много по-напред от нас в спортно отношение. Дано дочакаме времето, когато държавата отново ще застане зад спорта, защото няма как да се случат нещата без нейната подкрепа“, каза Здравко Димитров. Представителите на спортния клуб в Труд помолиха за подкрепа на проекта за нова спортна зала в селото, който от години чака реализация.

Треньорите и ръководителите на спортните клубове благодариха на областния управител, защото той е единственият, който обръща внимание на постиженията на спортистите от малките населени места и с това доказва, че милее за спортното бъдеще на нацията.

В края на срещата, Здравко Димитров поздрави шампионите и техните треньори и благодари, че все още има хора които милеят за спорта и спортните клубове, от които се раждат бъдещите шампиони.

Ваня Трингова

Връзки с обществеността

Областна администрация – Пловдив

Skip to content https://www.livechatalternative.com/