Акцент, Новини

Ангел Стоев дари икона за градежа на детската болница в Пловдив

С официална церемония стартира строителството на новата Клиника по педиатрия към УМБАЛ „Свети Георги“

С официална церемония в УМБАЛ „Свети Георги“ Пловдив бе поставено началото на изграждане на нов лечебно-диагностичен корпус за Клиника по педиатрия и онкологични специалности. На събитието присъстваха заместник-министърът на здравеопазването Катя Ивкова, областният управител Ангел Стоев, зам.-кметът на Община Пловдив Анести Тимчев, Н.В. Пловдивският митрополит Николай.

„Днешният ден ще остане в историята. Една крехка мечта днес ще стане реалност. След повече от 40 г. в тази болница ще се постави началото на нов корпус за най-милото, децата, не само от нашия регион“. Това заяви по време на церемонията изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Георги“ проф. д-р Карен Джамбазов. Той припомни, че идеята е възниква при необходимостта от ремонт на старата база. Вместо това стартира кампанията „Най-доброто за нашите деца“. „Специални благодарности на митрополит Николай, който първи откликна и дари 20 000 лева. Последваха и други дарители – г-н Гергов в най-трудното време помогна да направим лабораторията за ковид. Две години по-късно г-жа Менда Стоянова и д-р Дариткова съобщиха, че е осигурен първия транш от държавата в размер на 17 млн. Благодаря на всички хора, които помогнаха тази мечта да се сбъдне. Дай, Боже, повече такива добри дела! – заяви още проф. Джамбазов и подчерта, че общият брой на дарителите е близо 160. От дарителската кампания са събрани над 170 000 лева. Тя е подкрепена и на правителствено ниво с постановление на Министерския съвет от 16.07.2020г., когато бяха осигурени близо 17 милиона лева. Още 25 милиона лева бяха одобрени от Народното събрание на 30.06.2022 г.

Заместник министърът Катя Ивкова прочете поздравителен адрес от министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев. Зам.-кметът на Община Пловдив Анести Тимчев подчерта в приветствието си, че кампанията за изграждането на детската клиника е обединила пловдивчани, а заради голямата кауза политиците са загърбили партийните си пристрастия.

Областният управител Ангел Стоев подари за градежа на клиниката икона на Св. Стилиян детепазителя, а проф. Ангелов – икона на Св. Георги. Проф. Джамбазов от своя страна подари пластика на Св. Георги на строителя Никола Тиков.

Негово високопреосвещенство митрополит Николай отправи благословение и молитва за успех на начинанието. След това беше направена и първа копка на клиниката.

Сред гостите на официалната церемония бяха също бившият председател на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова, бившият председател на комисията по здравеопазване д-р Даниела Дариткова, бившият министър на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов, цялото ръководство на УМБАЛ „Св. Георги“, дарители и лекари.

Новата сграда ще бъде с разгъната застроена площ от 17 672 кв. м. Със седем етажа и сутерен. Тя ще се свързва с топла връзка към Хирургическия корпус. Предвижда се в нея да бъдат разкрити общо 115 болнични легла и по този начин клиниката ще бъде преместена от старата сграда на бул. „Васил Априлов“ № 15 А в новата, която изцяло ще отговаря на съвременните изисквания.

Новата база на Клиниката по педиатрия ще осигури на подходящи условия за лечението на децата от цяла Южна България, защото тя е единствена в региона по капацитет на специалистите и медицинските дейности. Всяка година в клиниката се лекуват над 5 500 малки пациенти с остри състояния при заболявания на вътрешните органи, в т.ч. с кардиологични, неврологични, онкохематологични и други. През Спешното детско отделение годишно преминават приблизително 28 000 деца.

Договорът за изпълнение е 36 месеца, но днес строителят обеща дейностите да приключат по-рано.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/