Акцент, Новини

Областният управител бе почетен гост на честването на Международния ден на майчиния език

Реплика от „Алиса в страната на чудесата“  прозвуча на 30 езика по време на честването на Международния ден  на майчиния език, който се състоя снощи в хотел „Тримонциум“ в Пловдив. Почетен гост на събитието бе областният управител на област Пловдив Ангел Стоев. Сред гостите бяха почетните консули в Пловдив на Германия – д-р Мариана Чолакова, на Италия – Джузепе Де Франческо и генералният консул на Турция  – Корхан Кюнгерю, както и чуждестранни студенти от всички краища на света, избрали да учат в Пловдив,  представители на различните общности, ученици от езиковите гимназии. Сред участниците  бяха и момичета и момчета, които общуват с езика на жестовете.

Това е шестото издание на събитието, което традиционно се организира от Българско-турския литературен клуб и е част от Културния календар на Пловдив. Организаторите споделиха, че са избрали да се представи творбата „Алиса в страната на чудесата“, защото тази година се отбелязва 125-годишнината от смъртта на автора й –  Чарлс Латуидж Доджсън, по-известен като Луис Карол.

Българско-турският литературен клуб отведе на емоционално пътуване публиката в Антакия и Газиантеп, коEто бе свързано с опустошителното земетресението в Турция и Сирия. В памет на хилядите жертви бе излъчен филмът “Зеугма – мостът между Марица и Ефрат”. В  него се разказва за Древна Антиохия, където от хилядолетия заедно съжителстват сюрияни, православни християни, католици, мюсюлмани, евреи, арменци, алиани и кюрди. Филмът е заснет в Хатай, Газиантеп и Халфети през ноември 2022 г. и припомни на гостите красотата на градовете преди труса и предизвика сълзи в очите на присъстващите, защото някои от героите му не са сред живите. След труса на 6 февруари много от културно-историческите и архитектурни паметници вече са руини, сподели зам.-председателят на УС на Българско-турския литературен клуб и секретар на Клуба на консулите Шенар Бахар.

Областният управител Ангел Стоев получи като подарък картина-реплика на най-прочутата мозайка, открита при разкопки в град Зеугма – „Главата на Циганката“. При спасителните разкопки тя е била открадната и продадена на университета Боулинг Грийн Стейт в щата Охайо. След дълги преговори миналата година парчетата от експоната са върнати на Турция и изложени в Музея на мозайките, обясни г-жа Бахар.

На събитието бе отделено специално внимание и на традиционните облекла на нации и етноси, които трайно или временно са избрали Пловдив за място на живот, обучение, работа и творчество. Участниците направиха своеобразно дефиле и предизвикаха  аплодисментите на публиката.

Водещи на празника бяха журналистите Николай Райшинов и Диляна Лукова. Събитието се финансира от Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2023 година. 

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/