Акцент, Новини

Ангел Стоев: Ускоряваме темпото за намиране на дом за Пловдивската опера

Държавата, Община Пловдив и Фондацията обединяват усилия в рамките на този управленски мандат да стигнат до общо решение

Държавата, Общината и Фондация „Дом за Пловдивската опера“ обединиха усилия и поставиха на бърза писта намирането на решение на дългогодишния проблем с липсата на собствена сграда на една от най-важните културни институции в Пловдив. Това стана ясно след работна среща по инициатива на областния управител Ангел Стоев, който събра на една маса Фондацията и общината в лицето на кмета Здравко Димитров, неговия заместник Пламен Панов и Главният архитект на града Димитър Ахрянов. В срещата от страната на Фондацията участваха инж. Любозар Фратев, доц. д-р инж. Никола Добрев, д-р Мариана Чолакова, арх. Илко Николов и секретарят Данаил Георгиев.

По време на разговорите беше взето решение проектът на Фондацията да бъде разгледан отново от ЕСУТ на извънредно заседание на 9 март. Предложението е да се даде възможност на автора – арх. Николов,  да защити проекта, който предвижда да бъде изграден дом на Операта в центъра като се използва пространството зад гърба на бившия Партийния дом като бъдещата сграда ще създаде естествена връзка с Концертна зала. „Важно е да се подчертае, че проектът бе представен публично през лятото на 2022 г. и той не предвижда бутане на сградата на централния площад“, коментира още Ангел Стоев.

„Бих искал да отбележа, че държавата подкрепя изцяло намирането на дом за Операта, но очаква от общината ясна позиция относно проекта на фондацията и окончателния избор на място. „Знаете, че дискусията тече повече от 7 години и са предлагани различни варианти, но до момента не се е стигнало до обща позиция между гражданската инициатива и общината“, коментира по време на срещата областният управител Ангел Стоев. Той припомни, че са се обсъждали като подходящи места – терени в Международния панаир, до зала „Колодрум“, на мястото на щаба на БА зад паметника на „Съединението на България 1885 г.“, но до този момент няма общо становище между отделните субекти.

Д-р Мариана Чолакова подчерта, че Фондацията търси обединение за решаването на проблема, защото Пловдив като културна столица се нуждае от сграда на Операта, за да продължи да блести още по-ярко на културния небосклон на Европа.

„Като кмет не съм спирал да работя по проблема и да търся консенсусни решения. За нас е важно в рамките на този мандат въпросът да бъде решен“, заяви от своя страна кметът Здравко Димитров. По думите му обаче е важно да има и подкрепата на Общинския съвет, чието решение за събаряне на Партийния дом все още не е отменено и до голяма степен блокира процеса.

„Днес даваме сериозен тласък и трябва да вървим напред. Само след седмица ще е ясно дали ЕСУТ приема проекта на арх. Николов или не, ако не приема, ще имаме нова среща, на която да продължим да търсим варианти, но в ускорено темпо“, бе категоричен областният управител.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/