Акцент, Новини

Градската железница на Пловдив ще има 13 спирки, ще свързва пет общини и част от индустриалните зони

През април предстои да се представи публично проекта, съобщи областният управител след работна среща с участието на местната власт и бизнеса

13 спирки ще има Градската железница на Пловдив около това се обединиха участниците в първата работна среща, която се организира от областния управител Ангел Стоев с цел подобряване на координацията по проекта. Има предложения към някои от тях да бъдат изградени буферни паркинги и да се ситуират спирки на автобусния градски транспорт.

От страна на ДП НКЖИ в срещата участва инж. Иван Бакалски, ръководител на проекта „Пловдив-Бургас, фаза 2“. Местната власт беше представена от кмета  на Община Пловдив Здравко Димитров, неговия заместник Тодор Чонов и Главния архитект Димитър Ахрянов, Главния архитект на Община „Родопи“ Атанас Недевски, зам.-кмета на Община „Марица“ Николай Стаматов, зам.-кмета на Община Асеновград Стоян Димитров. Община Куклен изпрати писмено становище. В работната група се включи изпълнителният директор на „Тракия икономическа зона“ Пламен Панчев и изпълнителният директор на СНЦ „Бизнесът за Пловдив“ Александър Стайков.

„На предишната ни среща с участието на вицепремиера Христо Алексиев постигнахме договореност, че до началото на март общините трябва да дадат своите предложения за спирки, които да удовлетворяват както гражданите, така и бизнеса, за да може бъдещата железница да бъде удобна и да се превърне в предпочитан транспорт за придвижване и логистика“, коментира в началото областният управител. Той припомни, че изпълнението на проекта включва два етапа. Първият е изграждане на основния ринг на градската железница, а вторият – изграждане на отклонения до отделни населени места. Тя ще свързва общините Пловдив, „Родопи“, „Марица“, Асеновград и Куклен и има шанс да бъде първата градска железница в страната.

„Нашето идейно предложение за допълнителните спирки до голяма степен съвпада с постъпилите писмени предложения от общините и бизнеса и днес постигнахме много добър консенсус, който ще ни даде възможност да продължим бързо напред с подготовка на техническата документация“, заяви след срещата инж. Бакалски.

Според решението на работната група спирките са следните: жп гара Асеновград, Маврудово, Крумово (с връзка към летище Пловдив), Югоизточна индустриална зона (в района на бившия завод „Пишещи машини“), Централна жп гара Пловдив, Пещерско шосе (в района на магазин Кауфланд), бул. „Шести септември“ (в района на ст. „Пловдив“), Окръжна болница, жп гара Филипово, Индустриална зона Войводиново (индустриална зона), Скутаре (индустриална зона), Равадиново, Бенковски.

Областният управител заяви, че в началото на април се очаква да бъде готово техническото задание и да се изготви визуализация на бъдещите спирки от НКЖИ, за да може проектът да бъде представен и публично. През април предстои и нова среща на Работната група.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/