Акцент, Новини

Президентът Румен Радев се срещна с инвеститори в Тракия икономическа зона в Пловдив

Правителството разработва мерки в подкрепа на родната промишленост –предстои да се инвестират 212 млн. лв. за развитието на индустриални зони в страната,  подготвя се Национална концепция за дуално обучение

Президентът Румен Радев се срещна с представители на бизнеса в Тракия икономическа зона в Пловдив. Във фокуса на разговора бе темата за въглеродната неутралност на предприятия, разположени в индустриалния парк и професионалното образование. „Тракия икономическа зона“ се развива и утвърди като модел на успеха и нивото на българския бизнес, на ефективното сътрудничество между бизнеса, държавата, местната власт и системата на образованието. Зоната е пример на отговорно отношение към околната среда и природата, и внедряването на водещи дейности, които са в синхрон с европейските политики“, посочи в експозето си държавният глава.

Във форума участваха също служебният министърът на иновациите и растежа Александър Пулев,  служебният министър на икономиката Никола Стоянов, областният управител на Област Пловдив Ангел Стоев, кметовете на общините Пловдив и „Марица“ Здравко Димитров и Димитър Иванов, представители на институциите и представители на медиите.

40 фирми от Тракия икономическа зона се включват в Харта на зоната за нулеви нетни емисии и устойчиво развитие, което я прави първия в Европа неутрално въглероден индустриален парк, стана ясно още по време на форума.  Според Румен Радев тази инициатива позиционира България като водеща държава на европейската карта за иновативен и зелен бизнес и в някои отношения, дори изпреварва европейските политики.

Ние съсипахме една силна професионална система за обучение, но вие я връщате с нови, по-ефективни форми и методи, коментира президентът инициативите на фирми от икономическата зона, свързани с обучението на ученици и организираните посещения в заводите за тях и родителите им. Според Радев родителите трябва да повярват в българската индустрия. По думите му държавата трябва да е по-гъвкава, когато става дума за обучението в природо-математическите и технологичните специалности. Добре би било да се дадат повече правомощия на бизнеса в професионалното обучение.

Министерството на икономиката и индустрията подготвя Национална концепция за дуално обучение като е използвала австрийския и швейцарския опит, както и традициите на България в професионалното обучение,  съобщи служебният министър  Никола Стоянов. Целта е да в проекта да се включат колкото се може повече  държавни компании и публичните предприятия, както и да привлечем интереса на родителите, коментира министърът. Според него те са скептични децата им да работят в заводи, на база на впечатленията им от миналото, но реалността днес е коренно различна. Министърът съобщи, че към момента 89 компании са заявили интерес да обучават при тях 936 ученици.

„Министерството на иновациите и растежа, с помощта на всички колеги от служебния кабинет, успя да разработи Водородната пътна карта. Получихме одобрението от Европейската комисия. Тази политика ще отключи изцяло нова ниша, ще отвори възможности за инвестиции в нова индустрия – водородните технологии. С помощта на Водородната пътната карта ще може да включим всякакъв вид възможности за инвестиции в зелен водород“. Това заяви министър Александър Пулев по време на форум в Тракия икономическа зона. Той подчерта, че се надява още утре, на заседанието на Министерски съвет, да бъде подкрепена ключовата политика, свързана със зеления водород в страната. 

„През следващите няколко месеца ще се отключат възможности за фирмите в България да кандидатстват за финансиране по различни програми за зелени проекти. В момента може да кандидатстват за фотоволтаични инсталации, разработваме нова процедура „Кръгова икономика“, която е свързана със зеления преход и оползотворяването на отпадъци от производствата, отваряме процедури за внедряване и разработване на иновации в предприятията. Всичко това е по линия на Министерството на иновациите и растежа“, добави още той. 

 „Освен че работим на пълни обороти да привличаме стратегически инвеститори в страната, работим активно и приоритизираме развитието на индустриалните зони, на обособяването на клъстери, които да действат като привлекателна точка, не само за една група от инвеститори, а за такива от различни производства“, каза още министър Пулев. По думите му през април предстои МИР да отвори процедура по Плана за възстановяване за развитието на индустриалните зони и паркове с бюджет 212 млн. лв. „С тях ще подкрепим всякаква форма на инфраструктура – довеждаща, вътрешна за зоната, „зелена“ инфраструктура като например зарядни станции за електромобили, както и научно-изследователска инфраструктура“, уточни още Пулев.

Министър Пулев подчерта развитието на индустрията, свързана с производството на електрически велосипеди в района. „Не се говори достатъчно за този успех, но тази индустрия ще сложи България на картата в Европа като един от най-големите износители на електрически велосипеди“, коментира той.

След срещата президентът ще засади дърво в рамките на инициативата „Бизнесът за по-зелена околна среда, основна част от програмата за въглеродна неутралност“.

Снимки: в. Марица

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/