Акцент, Новини

Трима министри и областният управител Ангел Стоев откриха международното изложение АГРА

С официална церемония пред палата № 6 в Международен панаир Пловдив беше открито международното земеделско изложение АГРА и съпътстващите изложби за лозарство и винарство „Винария“ и за храни, напитки, опаковки, машини и технологии „Фудтех“.

Изложението беше открито от министрите на земеделието Явор Гечев, на туризма Илин Димитров и на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, областния управител на област Пловдив Ангел Стоев, мажоритарният собственик на изложбения център Георги Гергов и пловдивският митрополит Николай.

„Изключително съм радостен да ви приветствам в Пловдив, моят роден град. Спомням си, когато бях ученик в един от аграрните техникуми и обикалях изложението АГРА и се молех да се кача на някоя от машините. Това изложение се наложи като водещо в представянето на модерните техники и технологии и вина в България. Тазгодишното изложение е много по-голямо от миналогодишното. Земеделието не става по интернет, иска да видиш, пипнеш, да обмениш опит с колеги. Европейската политика пак е пред поредната промяна, която няма да можем да направим, ако не внедрим всички новости, които се представят тук. Аз самият ще обиколя всички щандове да сверя часовника си. С пожеланието на всички земеделци за добра и успешна година откриваме изложението АГРА“, каза в приветствието си министърът на земеделието Явор Гечев.

„България е сред първите десет страни-членки на ЕС по производство на вино“, заяви при откриването заместник-министърът на икономиката и индустрията Янко Топалов. По думите му зад положителните статистически данни стои трудът на всички български лозари и винари. Той посочи още, че винопроизводството не е просто статистика, а е продукт и с културни измерения и припомни, че лозаро-винарството вече е част от нашето нематериално културно наследство.

В рамките на трите изложения се представят всички направления и сектори на земеделието – наука, практика, технологии, техника, продукти, иновации, услуги и други. Заместник- министърът на икономиката Янко Топалов специално отбеляза, че българското винопроизводство има 5% ръст и заема 10-място сред страните членки на ЕС.

„За Международен панаир Пловдив е чест да бъде домакин на изложението. В осмото издание на мегафорума участват над 600 изложители от над 25 държави. Заетите площи са 50 000 квадратни метра. Вече 131 години Международен панаир Пловдив изпълнява своята мисия“ – каза в словото си доц. д-р Иван Соколов – главен директор на Международен панаир Пловдив.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/