Акцент, Новини, Обръщения

Поздравление на областния управител на област Пловдив Ангел Стоев по случай Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност

Скъпи учители и ученици,

Уважаеми дейци на просветата и културата,

Уважаеми жители на област Пловдив,

Искам да Ви поздравя с най-светлия български празник – 24 май, Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност!

Днес дължим дълбок поклон пред великото дело на солунските просветители Кирил и Методий, които ни дадоха най-силното оръжие за оцеляването ни като народ и държава. Защото азбуката и писмеността ни направиха равнопоставени на другите народи в Европа.

“Не пада ли от Бога дъжд еднакво за всички? Също и слънцето не грее ли на всички? Не дишаме ли всички еднакво въздух? Как вие не се срамувате, като определяте само три езика, а искате всички други племена и народи да бъдат слепи и глухи?“. С тези думи Константин-Кирил Философ се изправя срещу триезичната догма във Венеция и защитава правото на богослужение и книги на славянски. В епохата на интернет и социалните мрежи е добре да си ги припомняме, защото азбуката и писмеността се оказаха най-здравите темели за оцеляването на България в трудните времена. Много по-значими за нашата държава и от най-бляскавите победи по бойните полета. 

В днешния ден няма как да не се отбележи огромната роля на Пловдив, който още през Възраждането поставя традицията и налага църковния празник като всенароден, определящ за формирането ни като свободна нация и държава. 

Скъпи учители, преподаватели и съвременни будители, нека духът на просвещението и науката Ви следва във всяко Ваше начинание!

Нека училищата и университетите останат пазители на знанието и прогреса, за да пребъдем като народ и държава!

Честит празник!

Ангел Стоев, Д-р
Областен управител на област Пловдив

Последна редакция на 25 май, 2023 в 11:44

Skip to content https://www.livechatalternative.com/